Doorgaan naar artikel

Zonnepanelen voor asbest nog gunstiger

Voor agrarische ondernemers wordt het fiscaal aantrekkelijker gemaakt om de sanering van asbestdaken te combineren met het plaatsen van zonnecollectoren. Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) sluit daarover een Green Deal met landbouworganisatie LTO.

In de voorjaarsnota is 22 miljoen euro gereserveerd voor het stimuleren van zonne-energie. Dit geld wordt vanaf juli aanstaande tot en met eind 2013 beschikbaar gesteld in de vorm van een subsidie van 15 procent voor zonnepanelen. Voor de agrarische sector wordt deze subsidie gestapeld op een aantal fiscale maatregelen die moeten bevorderen dat de sanering van oude asbestdaken wordt gecombineerd met het aanbrengen van zonnepanelen.

Voor het onderdeel asbestsanering kan gebruik gemaakt worden van de milieu-investeringsaftrek (MIA); op het plaatsen van de zonnecollectoren kan de energie-investeringsaftrek (EIA) worden toegepast. Daar komt bij dat, in het kader van een Green Deal met de LTO, de totale vervangingsoperatie onder de regeling willekeurige afschrijving van milieu-investeringen (Vamil) kan worden gebracht. Met elkaar kunnen deze maatregelen een belastingvoordeel van ruim 12 procent opleveren.

LTO gaat actief haar leden informeren en stimuleren om van dit pakket maatregelen gebruik te maken. Daartoe wordt een eenvoudige handleiding geschreven. Atsma: ”De ervaring is dat agrariërs de regelgeving en de aanvraag van fiscale voordelen maar een ingewikkelde zaak vinden. Ik ben blij dat LTO nu de handschoen oppakt om een versnelling van oude asbestdaken te stimuleren.’’

Bron: I&M

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin