Zonne-energie drijft pomp voor fertigatie aan

01-06-2016 | Laatste update op 15-09 | |
Foto: Delphy
Foto: Delphy

Met een door zonne-energie aangedreven pomp om te fertigeren maakt het Kennisnetwerk drip en fertigatie een nieuwe stap richting duurzamer telen. Een dieselgenerator of stroomaansluiting is immers niet langer nodig. Het off-grid systeem – los van het netwerk – maakt afgelegen percelen voor het systeem bereikbaar.

Het fertigatiesysteem op zonne-energie ligt in consumptieaardappelen en in uien op het akkerbouwbedrijf Scholtenszathe in Klazienaveen, maar het had net zo goed ergens in Zuid-Nederland in asperge of prei kunnen liggen.

Duurzamer systeem

Het solar energy system wekt met 21 zonnecellen voldoende energie op om de pomp te starten en draaiende te houden. Hiermee is volgens projectleider Jacob Dogterom van Delphy een volgende stap gezet om het teeltsysteem op basis van druppelirrigatie nog duurzamer te maken. Het solar energy system is ontwikkeld door Broere Beregening uit Waddinxveen.

Op afgelegen percelen

Omdat niet langer een dieselgenerator nodig is, levert het solar energy system ook arbeidsbesparing op en is het mogelijk druppelirrigatie toe te passen zonder dat er een stroomaansluiting aanwezig hoeft te zijn. De pomp en de installatie zijn daarmee ook op afgelegen percelen inzetbaar.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer