Doorgaan naar artikel

‘Zonder scherm soms lastig om temperatuur te halen’

Met redelijk grove aubergines zit het met de kilo’s wel goed. En ook verder ligt de aubergineteelt op koers. De eindproductie zal dit jaar wat hoger uitkomen dan in 2017. Verschil tussen de planten is er wel, bij Gebroeders Van Duijn werken ze in een wat oudere en een nieuwere kas.

“In week 39 hebben we de laatste zetting gehad. Het zette nog makkelijk”, zegt Luuk van Duijn van auberginekwekerij Gebroeders Van Duijn, vestiging Steenbergen. Het is nu de kunst om alles wat er nog aan hangt er zo goed mogelijk vanaf te krijgen. De plantbelasting ligt rond 16 vruchten per vierkante meter. Die zouden er allemaal nog af moeten kunnen komen, voordat we in week 44 en 45 in 2 gedeeltes schoon gaan knippen.” De productie loopt nog iets voor op vorig jaar. De verwachting is dat ook de totale eindproductie wat hoger in kilo’s uit zal komen.

De aubergines zijn redelijk grof. “Dat is wel lekker. Dan pak je een beetje kilo’s.” De vruchtkwaliteit is goed. Al krijgen ze het wel moeilijker nu de uitgroeiduur langer begint te worden. Je gaat bijvoorbeeld wat meer roodverkleuring zien.”

Schermgebruik

In een oudere en lagere kas van 4 hectare kan het scherm niet meer dicht vanwege de plantlengte. “Anders zou je alle planten onthoofden.” De temperatuur is er dan ook iets lager dan in de nieuwere kas van 4,5 hectare, waar wel geschermd wordt. “Het lukt soms net niet om de gewenste temperaturen te halen.”

In de geschermde kas wordt het doek al weer een maand toegepast. Rond 15 graden Celsius loopt het dicht, en op vocht en temperatuur weer open. “Op het verschil tussen kas- en buitentemperatuur staat een kier op vocht ingesteld.” Onder het scherm ziet Van Duijn het vocht oplopen. “Maar met een goede instelling kun je daar wel mee dealen. Als je te veel op het grensje zou gaan zitten, krijg je een rotje en een smetje. Maar als je ’t goed doet, heb je daar geen last van.”

Tempo maken

Begin week 40 is bij de klimaatinstellingen de omslag gemaakt naar wat hogere nachttemperaturen. “Want zetting is nu niet belangrijk meer.” De ingestelde 17 graden is omhoog gehaald naar 19 tot 20 graden. “Voor zover dat lukt. In de kas met scherm nog wel.”

Aan het eind van de dag wordt er niet meer afgelucht, tenzij dat op vocht nodig is. ’s Middags mag het 28 graden worden, al lukt ook dat niet altijd meer nu het kouder begint te worden.

Er wordt volle bak CO2 gedoseerd. “Zoveel als we kunnen. Nu de kas meer gesloten wordt, gaat het wel om het CO2-niveau hoger te houden.”

Blad weghalen houdt het gewas open in de lichtarmere periode. - Foto: Peter Roek

Blad weghalen houdt het gewas open in de lichtarmere periode. – Foto: Peter Roek

Zuiniger met water

De watergift is al aardig teruggeschroefd, nu de dagen steeds korter worden. “Al ga je op zonnige dagen toch best nog wel aardig door.” Op donkere dagen start rond kwart voor 11 pas de eerste gietbeurt. “En om 15.00 uur stoppen we sowieso.” De EC-gift staat op 2,5 mS/cm, met een half punt eraf op licht.

Bij het gewaswerk is het indraaien gestopt toen de planten boven de gewasdraad uitkwamen. Bovenin wordt het bekende dakje gemaakt. “Verder veel blad wegbreken, om het gewas open te houden.”

Rustig met plagen

Qua ziekten en plagen is het heel rustig. “Dat is wel bijzonder. Ik hoop dat we het zo uit kunnen zingen, zonder er nog wat aan te hoeven doen.” Er is een heel enkel rupsje te vinden, maar geen luis of wittevlieg.

In een kas zit wel redelijk wat crazy roots. “De andere kas is aan het begin van het seizoen gerenoveerd. Daar zijn onder andere ook allemaal nieuwe druppelleidingen gekomen. Daar is crazy roots duidelijk beter beheersbaar dan vorig jaar.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Luuk van Duijn

auberginekweker

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin