‘Zonder PT gaat openen nieuwe markten trager’

03-02-2017 | Laatste update op 29-08 | |
Paprika's. - Foto: Diederik van der Laan
Paprika's. - Foto: Diederik van der Laan

Door verdwijning Productschap Tuinbouw is openen van nieuwe afzetmarkten voor producten als appels en peren en naar landen als China vertraagd.

Toch lukt het de sector via het GroentenFruitHuis in ‘uitstekende samenwerking met de overheid’ voortgang te boeken en markten te openen. Dat blijkt uit een tussentijdse rapportage over het markttoegangsdossier, dat vooral met fytosanitaire voorwaarden van landen moet omgaan. Belangrijkste dossiers zijn toegang van appels en peren in Vietnam en India en paprika naar China.

Capaciteit beperkt

De capaciteit was door het verdwijnen van het PT beperkter. “De hoofdoorzaak van de vertraging is gelegen in het feit dat de afbouw van het Productschap en Bedrijfschap dermate snel is gegaan dat het aantal projecten dat daarvan het gevolg is geweest te omvangrijk was om tegelijkertijd goed te begeleiden”, zo staat te lezen in de tussenrapportage. Het belang van het openen van nieuwe markten werd plotseling eind 2014 veel groter door de Russische boycot.

Prioriteiten stellen

De rapportage dateert van 2016. Voor dit jaar wil het GroentenFruitHuis met nieuwe dossiers een aanvang maken en prioriteiten tussen de verschillende markttoegangsdossiers bepalen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer