Doorgaan naar artikel

ZON zit zonder komkommers

Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

Bij ZON Fruit & Vegetables gooit het komkommerbontvirus roet in het eten. Vanaf dinsdag 7 mei worden tijdelijk geen komkommers meer geveild.

Bij ZON is de aanvoer voor de klok in deze periode van het jaar nog afhankelijk van een teler met 4 hectare. Deze hogerdraadteelt zou eigenlijk pas in juli worden gewisseld, maar vanwege besmetting met het komkommerbontvirus heeft de teler besloten dat nu al te doen. “In de zomer komt er nog een andere teler bij, maar hij is nu nog niet in productie”, laat Vincent Theelen, verantwoordelijk voor de komkommerverkoop bij ZON, weten.

Geen inkoop

Hij heeft nog geprobeerd om andere komkommertelers over te halen om een paar weken bij de veiling aan te voeren. Maar dat is niet gelukt. “De meeste telers hebben vaste afspraken met hun afzetorganisatie en kunnen, mede vanwege GMO, niet zomaar overstappen. Bovendien is het natuurlijk de winkel van een concurrent bedienen.” Inkopen is ook geen optie. “Wij werken alleen voor de teler. Ook het Spaanse product dat we in de winter verkopen, wordt niet aangekocht. Dat veilen we voor de telers daar.”

‘Komkommer hoort erbij’

Hoewel de komkommeraanvoer voor de klok ook onder normale omstandigheden beperkt is, is het wegvallen van de aanvoer toch een aderlating, vindt een handelaar die veel koopt bij ZON. “Het is voor ons maar een bijproduct, maar het hoort er natuurlijk gewoon bij. Maar als het nodig is, kunnen we via Kompany wel bijkopen.” ZON streeft er wel naar het areaal komkommer uit te breiden. “We zijn een veiling met een hele goede prijsvorming voor komkommer”, zegt Theelen.

Korte periode

De verwachting is dat de periode zonder komkommers niet veel langer dan 2 weken zal duren. “Ook volgende week zitten we nog zonder komkommers. Maar vanaf week 21 zijn ze er weer”, verwacht Theelen. De hogedraadteler kan zo snel weer in productie zijn doordat hij in de vervolgteelt een virusresistent ras gaat zetten en hij niet eerst het virus volledig hoeft uit te roeien op zijn bedrijf. Later zal ook de tweede teler in productie komen en is ZON voor de rest van het jaar verzekerd van komkommeraanvoer.

Beheer
WP Admin