ZON kan alle kanten op met nieuwe veilklok

16-03-2021 | Laatste update op 13-05 | |
De veilingklok van ZON. Door de coronacrisis is de zaal nu beperkt bezet. Een nieuw veilsysteem maakt geen einde aan fysiek veilen. Foto: Bert Jansen
De veilingklok van ZON. Door de coronacrisis is de zaal nu beperkt bezet. Een nieuw veilsysteem maakt geen einde aan fysiek veilen. Foto: Bert Jansen

Afzetorganisatie ZON moderniseert haar veiling met een flexibeler systeem met ruimere voorverkoop- en biedfunctie.

Na dit juist gestarte teeltseizoen zal het nieuwe kloksysteem geïnstalleerd worden in Venlo. In het teeltseizoen van 2022 moet het draaien zonder kinderziektes. Een besluit daarover is net genomen. Het nieuwe systeem biedt volgens directeur John Willems grote flexibele voordelen boven het huidige. Zo is het mogelijk om fijnere keuzes te maken tussen blok- en kavelveiling en kan in theorie een seizoen vooruit gehandeld worden. Dat raakt aan de termijnhandel. Ook is een biedfunctie opgenomen in de voorverkoop.

In overleg met telers

ZON zal dit seizoen gesprekken voeren met telers over de nieuwe strategie voor klokverkoop. ZON waakt ervoor dat het duale afzetsysteem van klok en directe levering aan supermarkten aangetast wordt. Grote wijzigingen verwacht Willems dan ook niet direct voor het klokbeleid. Zo zal de voorverkoop niet langer dan twee dagen beslaan. Dat biedt voldoende mogelijkheid om in te spelen op de kopersbehoefte voor afwijkende verpakkingen.

Bestaande marktplaats versterken

De investering in een nieuw systeem moet de positie van ZON versterken. De laatste jaren trok ZON al meer kopers aan de klok, voornamelijk uit Duitsland. Achter de schermen werd bovendien al beperkt samengewerkt met andere afzetorganisaties die product via de veiling lieten verkopen. Dat wordt voortgezet en waar mogelijk uitgebreid.

De nieuwe software biedt de mogelijkheid in nieuwe producten te stappen. Willems: “In theorie kunnen we alles overal in de wereld verkopen met dit systeem, ook als dat de sinaasappelveiling is in Valencia of transportcapaciteit, maar we houden de focus op het bestaande assortiment.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer