Doorgaan naar artikel

ZON houdt omzet op peil ondanks Ehec

Venlo – ZON Fruit & Vegetables verwacht in 2011 uit te komen op een omzet van 326 miljoen euro. Daarmee blijft het verlies ten opzichte van 2010 beperkt.

Het gaat om een voorlopige berekening van de geconsolideerde omzet, waarbij de individuele resultaten van de aangesloten leden van de coöperatie niet zijn meegewogen. Het complete jaarverslag wordt pas eind april gepresenteerd.

In 2010 werd een fors herstel in de omzet geboekt van 334 miljoen euro. In 2009 was er nog sprake van een omzetverlies van bijna 10 procent, mede door de economische crisis. Het bedrijfsresultaat kwam toen uit op 267 miljoen euro.

Ondanks de Ehec-crisis, die wel voor een stevige druk op het rendement van de leden heeft gezorgd, bleef het verlies voor de onderneming beperkt. ZON wijst die ontwikkeling toe aan de inzet op het creëren van toegevoegde waarde voor diverse producten. ZON zag met name in de laatste maanden van 2011 de omzetresultaten weer bijtrekken.

Behalve in de glasgroenteteelt hebben ook vollegrondstelers een moeilijk jaar achter de rug. Met name de productgroep prei heeft volgens ZON een dramatisch slechte prijsvorming gekend. Het aantal leden nam opnieuw licht af, van 377 naar 354, deels door bedrijfsbeëindiging.

Woordvoerder Jos Caubo spreekt van een ’verschrikkelijk spannend jaar’ voor ZON. ”We zijn blij dat de schade voor het bedrijf relatief meevalt. In het heetst van de strijd hebben we best even gedacht, welke kant gaat het op?”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin