Doorgaan naar artikel

‘Zo’n 30% in de eerste oogstronde’

“De oogst begint weer op gang te komen”, zegt Santino de Wit in Hoogkarspel (N.H.) op 25 oktober. “In de planting van 29 juli met Clarina oogsten we in de eerste ronde zo’n 30% en er zit voldoende blad om gelijk te dekken.”

De kwaliteit van de bloemkool is momenteel super goed. “Maar ik denk dat we ze in drie keer moeten oogsten, maar op sommige percelen is dat nog vaker. Een planting van 20 juli had flink last van aardvlooien en daar zal de oogst twee tot drie weken later worden.”

Twee keer beregend

De meeste plantingen van eind juli/begin augustus werden een keer beregend vóór het planten en een keer kort daarna. “Als ze eenmaal ‘poten hebben’ dan groeien ze wel door. Op percelen met zware grond hebben de wortels wel meer moeite om er doorheen te komen, omdat de grond wat grover ligt. Op lichtere grond hebben ze sneller aansluiting met de gesloten grond en daardoor gaan die sneller aan de groei.”

Late rassen

Na Clarina volgen nog een aantal late rassen. “Die hebben we ook staan om eind oktober/begin november aan te beginnen. Tussendoor komen we nog in een perceel Clarina dat begin augustus geplant is, maar die staan nog een beetje dun. Dat komt door de grond, maar ook door de hitte van begin augustus. Ze waren net op tijd geworteld, maar hebben daarna toch flink stress gehad.”

Druk van schimmels

De druk van schimmels is tot op heden nihil. “Daar doen wij eigenlijk ook nooit iets tegen. We zitten vaak op ‘bollenland’ waar heel lang geen bloemkool heeft gestaan. Dan zitten er ook geen schimmels in de bodem.”

Phacelia zaaien

In het kader van GLB wordt op de percelen waar vroege bloemkool heeft gestaan Phacelia gezaaid. “Eind juli hebben we daar de laatste geoogst. Tussen begin en half augustus zaaien we Phacelia. Dat vriest normaal gesproken in de winter kapot, anders moeten we een keer klepelen. Na de grondbewerking kun je er dan meteen weer de vroege potplanten op zetten.”

Winterbloemkool

Tussen 1 en 5 augustus werd de winterbloemkool geplant. “Dat ging om en om. Een dag winterbloemkool, dan herfstbloemkool en zo verder. De winterbloemkool is dus op drie dagen geplant, het gaat om zo’n tien rassen. Tussen half en eind september hebben we er wildnet overgelegd. Toen hadden we het even wat rustiger en het was onder goede omstandigheden zodat je de structuur niet vernielt. Nog wat later leggen wordt ook lastiger, want dan is het gewas eigenlijk al te groot daarvoor.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Santino De Wit

teelt met zijn broer Damian en zijn vader Dick in Hoogkarspel (N.-H.) 56 hectare bloemkool, waarvan 6 hectare winterbloemkool

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin