Doorgaan naar artikel

‘Zomerteelt aardbei valt niet meer te plannen’

"Het lijkt er steeds meer op dat we in de zomermaanden geen aardbeien meer hoeven te telen", zegt Jack Hereijgers. - Foto: Herbert Wiggerman Fotografie premium

"Het lijkt er steeds meer op dat we in de zomermaanden geen aardbeien meer hoeven te telen", zegt Jack Hereijgers. - Foto: Herbert Wiggerman Fotografie

Jack Hereijgers uit Zundert (Noord-Brabant) plantte op 23 juni en 23 juli aardbeien op stellingen. Van de planting van 23 juli loopt de oogst ook al op zijn einde. “Het idee was dat we hiervan tot 20 oktober zouden kunnen plukken, maar op 1 oktober zal het echt al afgelopen zijn.”

De oogst startte begin augustus nog wel volgens plan. “De aanhoudende abnormale warmte voor deze tijd van het jaar, met name in de eerste 10 dagen van september, heeft ervoor gezorgd dat het gewas van de planting van 23 juli twee maanden later al aan zijn einde is. Als dit maatgevend is voor de komende jaren, dan kun je rustig stellen dat de zomerteelt van aardbeien niet meer te plannen valt en dat je eigenlijk in de zomermaanden geen aardbeien meer hoeft te telen. In Spanje weten ze dat natuurlijk al jaren, maar de omstandigheden in Nederland gaan steeds meer lijken op die in Spanje. Dus ja… Misschien zijn er nog mogelijkheden met andere rassen dan Elsanta en Sonsation die wij met name telen. Maar of dat echt soelaas gaat bieden, dat betwijfel ik.”

Zeer hoge druk echte meeldauw

Over de vruchtkwaliteit is Hereijgers nog redelijk te spreken. “Maar de druk van echte meeldauw was dit jaar uitzonderlijk hoog. Ik heb dat in mijn 40-jarige carrière als aardbeienteler nog nooit zo meegemaakt. Je ziet het ook aan de eikenbomen als je door het bos wandelt, die zitten helemaal onder de meeldauw. Als dat in de natuur zo is, dan is er dus sprake van een hele hoge ziektedruk. Daar kunnen wij met onze middelen gewoonweg niet tegenop, want die schieten bij deze ziektedruk tekort, ook al zet je ze vaker in. En vaker inzetten is ook weer niet de kant die we op moeten. Dus ik zie het echt somber in voor de zomerteelten, zeker als het gaat om de teelten op stellingen.”

Veel minder aardbeien

Hereijgers vervolgt: “Eigenlijk is alleen onze vroegste teelt onder glas goed verlopen en ook de voorjaarsteelt op stellingen. Maar verder is het al drie maanden slecht met matige kwaliteit en slechte prijzen. Op de veilingen en in andere afzetkanalen zijn de afgelopen maanden veel minder aardbeien aangevoerd. Dat geeft ook aan dat alle telers in de afgelopen periode tegen dezelfde problemen zijn aangelopen.”

Najaarsteelt al in productie

De najaarsteelt onder glas plantte Hereijgers tussen 9 en 18 augustus. “Allebei de plantingen beginnen al in productie te komen. Dat is gewoon veel te snel in verhouding tot de gewasontwikkeling. Ik verwacht dat er in november nauwelijks nog glasaardbeien zullen zijn. Dat betekent dat ook deze beschermde teelt waarschijnlijk geen succes zal worden. Het enige positieve is dat we onder glas de druk van meeldauw wel onder controle hebben, maar dat is helaas ook het enige positieve wat ik dit keer te melden heb.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Image
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin