Doorgaan naar artikel

Zomerrassen bloemkool doorstaan droogte en hitte goed

Van de kolen viel gemiddeld 87,1% in de klasse Flandria - Foto: Stan Verstegen. premium

Van de kolen viel gemiddeld 87,1% in de klasse Flandria - Foto: Stan Verstegen.

In een rassenproef van het Belgische onderzoekscentrum Inagro voor bloemkool in de zomer van 2022 kwamen de zomerrassen met een langere groeiduur als beste naar voren. Door de extreme hitte waren de kolen wel bonkiger van vorm.

Het nieuwe ras Jonsson (Rijk Zwaan) en het ras Starway (Enza) toonden volgens onderzoeker Danny Callens van Inagro een uitstekende kwaliteitssortering. De referentie Clarina (Syngenta) en Guideline (Syngenta) scoorden kwalitatief eveneens goed. Er was een groot verschil in groeiduur. Tirza telde slechts 66 groeidagen terwijl Jonsson 77 groeidagen kende. Door de extreme hitte waren de kolen vrij bonkig van vorm. Van de kolen viel 87,1% in de klasse Flandria. Het gemiddeld stukgewicht was met 1,9 kilo hoog.

Beoordeling zomerrassen bloemkool

De rassen staan genoemd in volgorde van het aantal groeidagen.

Tirza (Hazera) telde 66 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij, had veel bladmassa en was minder goed zelfdekkend. De bladeren waren bleker, groot en effen. De kolen waren vrij plat-ovaal, minder wit, minder vast en wat bonkig. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,9 kilo. De kwaliteitssortering was met 79,3% Flandria minder goed.

Alcala (Bejo) telde 68 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij, had veel bladmassa en was minder goed zelfdekkend. De bladeren waren groot. De kolen waren heel wit en vertoonden onderaan wat geel blad. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,9 kilo. De kwaliteitssortering was met 76,1% Flandria minder goed.

Guideline (Syngenta) telde 68 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst heel goed bij, had veel bladmassa, groeide minder opgericht en was minder goed zelfdekkend. De bladeren waren bleker, groot en effen. De kolen waren heel vast en vertoonden onderaan wat geel blad. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 2,0 kilo. De kwaliteitssortering was met 65% Flandria heel goed.

Cleozil (Syngenta) telde 71 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst minder goed bij, had minder bladmassa, groeide opgericht en was goed zelfdekkend. De bladeren waren donker en eerder klein. De kolen waren heel wit en bonkig. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,8 kilo. De kwaliteitssortering was met 86,7% Flandria goed. Deze cultivar is knolvoetresistent.

Paxton (Rijk Zwaan) telde 71 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij en was goed zelfdekkend. De bladeren waren eerder klein. De kolen waren wat bonkig. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 2,0 kilo. De kwaliteitssortering was met 77,1% Flandria minder goed. Deze cultivar is knolvoetresistent.

Korlanu (Syngenta) telde 71 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij en was goed zelfdekkend. De bladeren waren bleker en eerder klein. De kolen waren heel wit, heel vast en wat bonkig. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,8 kilo. De kwaliteitssortering was met 85,5% Flandria goed.

Sigurd (Clause) telde 73 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst minder goed bij en had minder bladmassa. De bladeren waren donker, klein en gekruld. De kolen waren hoogrond, heel wit en wat bonkig. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,9 kilo. De kwaliteitssortering was met 79,6% Flandria iets minder goed.

Ansari (Syngenta) telde 73 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij en had veel bladmassa. De bladeren waren groot. De kolen waren bonkig. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,7 kilo. De kwaliteitssortering was met 87% Flandria goed.

Clarina (Syngenta) telde 73 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst minder goed bij, had minder bladmassa en was minder goed zelfdekkend. De kolen waren minder wit en hadden soms wat last van schift en holle stammen. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,9 kilo. De kwaliteitssortering was met 100% Flandria heel goed. Deze cultivar is knolvoetresistent.

Starway (Enza) telde 75 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij, had veel bladmassa en was heel goed zelfdekkend. De bladeren waren donker. De kolen waren heel vast. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 2,0 kilo. De kwaliteitssortering was met 93,3% Flandria uitstekend.

Jonsson (26-CA3804) (Rijk Zwaan) telde 77 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst minder goed bij, had minder bladmassa en was goed zelfdekkend. De bladeren waren donker en vrij klein. De kolen waren meer platovaal en bonkig en hadden soms wat last van holle stammen. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,8 kilo. De kwaliteitssortering was met 98,1% Flandria uitstekend.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin