Doorgaan naar artikel

Zomerdip prijzen glasgroente in Duitse winkels kleiner

In juli lagen prijzen voor grote glasgroenteproducten duidelijk boven voorgaande jaren. De zomerdip in Duitse winkels is op zijn retour.

Dat blijkt uit maandcijfers voor Duitse inflatieberekening door Destatis. Bij komkommer, tomaat en paprika liggen de zomerprijzen in juli in de winkels duidelijk boven de normale niveaus. Die tendens vindt al enkele jaren plaats waardoor de zomerdip nog nauwelijks te zien is.

Marktontwikkeling in keten

Vooral bij tomaat is het verschil met 2020 stevig. Toen lagen tomatenprijzen in juli bijna 30 procent lager. De laatste jaren steeg die zomerprijs in stapjes. De winkelprijzen in Duitsland volgen duidelijker de marktontwikkeling in de keten. De harde inzinkingen bij glasgroente zijn schaarser geworden in de zomer.

Paprika

Ook bij paprika zijn de zomerprijzen minder laag in juli. Vorig jaar werd paprika zelfs duurder in de zomer. Dit jaar gebeurde dat niet, maar de prijs blijft er wel boven liggen, mogelijk omdat winkels andere prijsstijgingen ook doorrekenen in hun marges.

Komkommer

Bij komkommer is de Duitse winkelprijs in juli dit jaar ruim 20 procent hoger dan in 2020 en ook hier is dit in stapjes gegaan de laatste jaren.

De prijs in de Duitse winkels in juli lijkt  geen afspiegeling van de inkoopprijzen. Voor komkommer lagen die in 2021 en 2022 in juli hoger, blijkt uit Duitse groothandelsprijzen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin