Doorgaan naar artikel

‘Zomerbloemkool kwam moeizaam op gang’

De laatste winterbloemkool van Chris Melse in Vrouwenpolder is in week 20 geveild. Uiteindelijk is het door een goede middenprijs toch nog een aardig seizoen geworden. Dat had hij halverwege niet gedacht.

De vroege winterbloemkool was extreem vroeg, de generatieve groei kwam te snel op gang terwijl de hergroei, het aanmaken van gewas achterliep. “Hierdoor groeide de kool snel los, dat was treurig”, aldus Melse half mei. Ondanks dat de planten ook nog bijna een half jaar ‘in het water’ hadden gestaan, viel het oogstpercentage hem mee. De tweede helft oogstte hij kwalitatief betere bloemkool en na 1 mei schoten de prijzen ook nog eens omhoog. “Dat heeft alles weer goed gemaakt.” Melse veilt in Mechelen, waar de bloemkool voor de klok komt. “Voor ons als kleine teler een goed alternatief. Flandria kwaliteit wordt goed beloond.”

Ze hadden moeite om op gang te komen, de grond is te nat en daardoor te koud

Vroege bloemkool geplant

Jaarlijks teelt hij 10 tot 15 hectare bloemkool, waarvan 3,5 hectare winterbloemkool. In week 12 is de eerste vroege bloemkool geplant. “Ze hadden moeite om op gang te komen, de grond is te nat en daardoor te koud. Het weer is nu beter en ik hoop dat er snel gewas op komt, zodat we rond 20 mei kunnen oogsten.” Het vervroegingsdoek is er één keer af geweest om te schoffelen en bij te mesten. “We hebben ook tegen onkruiden gespoten. In de zomer probeer ik dat niet te doen, maar bij de vroege durf ik dat niet aan. Naast Butisan S hebben we Devrinol gebruikt. Het resultaat daarvan vind ik wisselend.” Voor de vroege teelt, plant Melse: Oviedo, Tirza, Ferrara en Aerospace.

Planten zomerrassen

Momenteel worden de zomerrassen geplant. Natuurlijk Clarina, maar ook Starway, Guideline en Aerospace. Verder, om te proberen, een set Paxton, die knolvoetresistent is. Het planten doet Melse met een 4-rijïge Ferrari, met twee planters op de machine. Gemiddeld genomen plantte hij één keer in de tien dagen, maar straks is dat wekelijks. “We hebben het planten wel wat keren moeten uitstellen. Daardoor zijn weer grotere setten gepland, wat gevolgen zal hebben voor het oogstschema”, schat hij in. Zomerbloemkool groeit onder wildnet. Melse: “Dat doen we totdat de combines gaan rijden en de duiven elders voer vinden. Om hazen te weren, brengen we om de percelen konijnennet aan. Ook in de winter, want herten vullen hier ook hun maag. Boven het net spannen we zelfs nog schrikdraad.”

Humusgehalte omhoog brengen

In de Vrouwenpolder teelt Melse op lichte grond met 15% afslibare delen oplopend tot 40%. Het probleem is dat de grond weinig humus bevat en daarom is hij altijd actief met compost, champost en groenbemesters. “Het humusgehalte omhoog brengen is ontzettend moeilijk”, constateert hij.

Hoger oogstpercentage

Sinds dit jaar is zijn jongere broer tot het eenmansbedrijf toegetreden. “We hebben daarom ietsje opgeschaald. Maar de winst willen we vooral halen uit het feit dat we het gewas meer aandacht kunnen geven en vooral calamiteiten rond de oogst kunnen voorkomen. Een iets hoger oogstpercentage en minder tweede kwaliteit maken veel verschil.”

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin