Doorgaan naar artikel

Zomerappels in directe verkoop en korte keten

Op fruitbedrijf De Woerdt werkt teler Wessel van Olst graag met lokaal personeel. - Foto: Vidiphoto

Op fruitbedrijf De Woerdt werkt teler Wessel van Olst graag met lokaal personeel. - Foto: Vidiphoto

Met warm en droog zomerweer is het ook goed zomerappels plukken. De afzet gaat lokaal en direct.

Bij fruitteeltbedrijf De Woerdt in het Oost-Betuwse Ressen is deze week de oogst van zomerappels in volle gang. Ze oogsten Delcorf, ook wel bekend onder de nam Delbarestivale, naar de Franse teler die het ras ontdekte en ontwikkelde.

De eerste appels van het seizoen zijn razend populair bij een specifieke groep consumenten, die is uitgekeken op de bewaarappels van vorig najaar. Fruitteler Wessel van Olst kent die specifieke klanten goed en verkoopt de appels dan ook in zijn eigen landwinkel. Maar ook gaat een deel naar de Landwinkel Coöperatie en naar Oregional. Die laatste organisatie levert streekproducten van agrariërs uit de regio Arnhem, Nijmegen, Achterhoek en De Liemers, aan horeca en gezondheidsinstellingen in hetzelfde gebied.

Bomen goed vol

Ondanks de droogte van de afgelopen tijd is de kwaliteit van het fruit goed en hangen de bomen vol. Dat is in het hele land het geval. Ook vanuit een productieland als Polen worden naar verwachting dit jaar veel appels aangevoerd. Dat betekent gematigde fruitprijzen voor de consument, zo is de voorspelling.

Lokale plukkers

Aan plukkers heeft Van Olst geen gebrek. Omdat de pluk vooruit loopt op de veel massalere najaarspluk en omdat het bedrijf in Ressen wat verder weg zit van de meeste andere fruitbedrijven in de Betuwe, kan hij met lokale werving wel aan mensen komen. Naast scholieren richt de jonge fruitteler zich ook op ouderen die graag wat om handen hebben en het plukken behalve als bijverdienste ook als een gezellig tijdverdrijf zien.

Beheer
WP Admin