Doorgaan naar artikel

Zoektocht naar telers cannabis gestaakt

Nederland staakt voorlopig de zoektocht naar Nederlandse telers voor medicinale cannabis.

Dat meldt het Bureau voor Medicinale Cannabis. Eerder dit jaar heeft BMC namens de Nederlandse overheid de tender uitgezet voor productie van cannabis in de komende jaren. Vrijdag 13 juli heeft BMC de tender ingetrokken, nadat geïnteresseerde partijen er vragen over stelden.

Nieuwe aanbesteding over enkele maanden

“Op basis van vragen die zijn gesteld over de proportionaliteit van de aanbesteding, is het Bureau voor Medicinale Cannabis tot de conclusie gekomen dat de huidige aanbesteding niet kan worden voortgezet. De aanbesteding wordt over enkele maanden opnieuw uitgezet en bekendgemaakt op TenderNed en op deze website”, schrijft BMC.

Grootte productie moeilijk te voorspellen

In de tender staat dat zeer moeilijk is te voorspellen hoe groot de productie moet worden. Nederland wil ook een groeiende buitenlandse vraag invullen en nieuwe variëteiten produceren én bereidt een proef met legale teelt voor coffeeshops voor.

De glastuinbouw wil op die groeiende vraag naar cannabis inspringen. Na een eerdere tender voor de teelt van medicinale cannabis in 2012 concludeerde BMC dat binnenteelt in een bedrijfsverzamelgebouw de beste garantie is voor constante kwaliteit.

Nederlandse teler Bedrocan belevert Duitsland

Nederland staat toe dat de Nederlandse cannabisteler Bedrocan zijn overcapaciteit inzet om Duitsland de komende jaren van cannabis te voorzien.

Na eerder exportuitbreiding naar Italië toe te staan, doet minister minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) dat nu ook voor Duitsland. Dat land krijgt vanaf 2018 en de 3 daaropvolgende jaren jaarlijks maximaal 1.500 kilo medicinale cannabis geleverd voor verstrekking op recept aan Duitse patiënten.

De verwachting was dat Duitsland in 2019 een nationale productievoorziening gereed zou hebben. Door juridische problemen verwacht Duitsland nu pas in 2021 een eerste bruikbare opbrengst te kunnen oogsten. Omdat de Duitse vraag naar cannabis zal stijgen, wil Duitsland dat Nederland langer en meer cannabis gaat leveren. Bedrocan heeft in 2015 uitgebreid en kan modulair de productie uitbreiden. Bruins staat toe dat die capaciteit wordt gebruikt voor export.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin