Doorgaan naar artikel

‘Zodra er ruimte is steekt aubergineras Rosheen de energie in de vruchten’

“Het gaat zo gemakkelijk met het Rosheen. Er moet gewoon nog meer inzitten.” Bedrijfsleider Gerard van Vossen bij Gebr. Van Duijn Aubergines in Oosterland is erg tevreden in dit eerste seizoen met het nieuwe aubergineras.

“We hebben geen enkel smetje op de bloemen of de kelken gezien. Bij Taurus moest je meer buis inzetten en meer luchten om dat te voorkomen.” Toch is er op energie en arbeid minder bespaard dan verwacht. “We hebben toch meer gewasgroei gehad dan vorig jaar in de proeven. En we hebben in deze kassen nu net zo goed een dakje moeten maken want het gewas wordt even lang. Daardoor kunnen we nu niet schermen als het ’s nachts beneden 12 graden wordt.” Vooral door mee te doen aan Het Nieuwe Telen komt het gasverbruik desondanks ongeveer 2 kuub per vierkante meter lager uit dan in 2014. “We durven meer te schermen, alleen kan dat nu niet want de planten groeien tussen de atlasdraden.” Ook in arbeid is toch het nodige bespaard. “We hebben nagenoeg niet hoeven dieven of bladbreken. Na 1 of 2 bloemen stopt de dief met groeien. Rosheen is dus vrij gemakkelijk in balans te houden. Zodra er ruimte is steekt hij de energie in de vruchten.”

Goede productie en kwaliteit

Ook qua productie en kwaliteit is hij zeer tevreden. “We liggen nu ongeveer 2 kilo voor op vorig jaar.” Het gemiddeld vruchtgewicht ligt op 310 gram, zelfs iets fijner dan bij Taurus. “Je hoeft nu de vruchten niet grover laten worden om het gewas in toom te houden.” Roodverkleuring is niet voorgekomen, ook niet tijdens de hitteperiodes. “Enkel in augustus moesten we door de warme nachten het onderdoor knippen goed bijhouden. Alleen toen zag je die achtergebleven vruchten wat lichter van kleur worden.” Het opener gewas heeft veel voordelen, maar de vruchten hangen ook eerder in de zon. “Tijdens de hitte hebben we een keer een vruchttemperatuur van bijna 50 graden gemeten. Dan loop je wel kans op bruine brandplekken. Het is nauwelijks voorgekomen maar je krijgt wel de grens in zicht.”

Pieken van 32 graden

Het gewas staat er nog goed bij. “De plantbelasting is nog steeds leuk maar het komt er door de koude nachten te traag af.” De weekproductie komt niet verder dan 1,3 tot 1,4 kilo per vierkante meter. “Deze week wordt het waarschijnlijk maar 1,2 kilo.” De hoop is gevestigd op een nazomer. Zodra het licht het toelaat laat hij de kastemperatuur flink oplopen in de middag door de ramen dicht te houden. “We schrikken niet meer van een piek van 32 graden.” Er staat vrijwel continu een groeibuis in van 40 graden uit de condensor en als het donker is komt daar een minimumbuis van 38 graden bij.

Lokaal veel wittevlieg

Schimmelziektes als meeldauw en Mucor zijn niet voorgekomen. De laatste weken komen wel meer rupsen voor, die eerdaags met Steward bestreden zullen worden. Wittevlieg is het hele jaar een probleem geweest op een plek van drie tralies. “We hebben er jaren geen last van gehad maar nu was het wel heel hardnekkig. Er zijn gruwelijk veel beestjes ingegaan, we hebben gele vangplaten en linten opgehangen en een biologisch middel gespoten. Het positieve is dat het tot die plek beperkt is gebleven. Maar dat heeft wel erg veel energie en ergernis gekost.” Voor komend jaar wordt overwogen om Macrolophus in te schakelen. “Voor Mucor hoeven we bij Rosheen niet zo bang te zijn als bij Taurus.” Wel is het de vraag hoe lang Macrolophus het vol zal houden. “Je kunt de klok er bijna op gelijk zetten dat hier wantsen binnenkomen. Dat is hier meest al rond eind juni. Als je de eersten ziet moet je ze binnen 3 weken bestrijden en dan ben je ook Macrolophus grotendeels kwijt.”

Adelle verliest het van Rosheen

Voor komend seizoen ligt de raskeuze wel vast. Op alle drie locaties komt Rosheen te staan. In Oosterland en Steenbergen was dat dit jaar al zo. Voor komend seizoen schakelt ook Terneuzen (inclusief de uitbreiding van 2,5 hectare) over van Adelle naar het nieuwe ras. “Adelle is kwalitatief en qua houdbaarheid een prima ras, maar laat toch wat kilo’s liggen doordat hij fijner is. Rosheen levert nog steeds een prima vruchtgewicht voor het Purple Pride –segment en in kwaliteit doet hij zeker niet onder. Alleen is hij na twee weken bewaren minder hard, maar dan moet zo’n vrucht allang opgegeten zijn.” Als onderstam wordt het Kaiser. “We hebben dit jaar nog wel een proefje met Maxifort gehad. Het enige verschil dat je nu ziet is dat de steenwolmatten worden opgetild doordat er meer wortels inzitten. Misschien zijn die planten toch even uit balans geraakt.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard van Vossen

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin