Doorgaan naar artikel

‘Zo veel mogelijk water vasthouden’

“De administratie bijwerken, dat is nu wel de hoofdzaak”, vertelt Mark van Aert in Zundert. “De vaste medewerker is bezig met machineonderhoud. We komen geen gekke dingen tegen, het is de bedoeling dat dat zo blijft.”

Dat boekhoudwerk is niet direct de meest favoriete bezigheid, maar Van Aert heeft er ook zeker geen hekel aan. “Ik vind het altijd wel interessant. De cijfers bevestigen trouwens dat voor sommige posten de kosten flink stijgen, als die voor meststoffen, folie en nog wel wat andere zaken. Die springen eruit. De extra kosten voor arbeid vielen vorig jaar nog mee, maar dat is absoluut geen garantie voor de komende tijd. We betalen onze mensen altijd al wel netjes, maar dat doet niets af aan de beschikbaarheid van goed personeel. Dat wordt steeds lastiger en waar gaat dat eindigen?”

Water vasthouden

De vele neerslag in januari is de kans om de voorraad (grond)water zo veel mogelijk aan te vullen. “We doen er in ieder geval alles aan om zoveel mogelijk vocht vast te houden. De drainage op het bedrijf is overal peilgestuurd, alle overloopbuizen staan maximaal omhoog. Pas als het waterpeil in de sloten tot aan de bovenrand staat, laat ik water verdwijnen, eerder niet.” Van Aert vervolgt: “Ik merk dat zowat alle collega’s wel bezig zijn met ‘water vasthouden’. Het belang daarvan zit inmiddels bij iedereen wel goed tussen de oren.”

Wachtbedplanten

Wat betreft de teelt: het inpakken van de wachtbedplanten – afgerond op 12 december – is goed verlopen. De rassen zijn hoofdzakelijk Limalexia en Sonsation. “Dat zijn mooie planten geworden.”

Vroege tunnelteelt

De eerste Sonsation gaat, als het weer dat toelaat, half februari de grond in voor een vroege tunnelteelt. Vanaf zeg 20 februari volgen de eerste plantingen op stellingen onder grote Meteor-kappen.

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mark van Aert

aardbeienteler in Zundert (N.-Br.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin