‘Zo veel duiven niet eerder meegemaakt’

29-06 | |
Er wordt bij Bas Huijser dagelijks geoogst, zonder personeelsproblemen - Foto: Peter Roek
Er wordt bij Bas Huijser dagelijks geoogst, zonder personeelsproblemen - Foto: Peter Roek

“Alle rassen zijn nu eigenlijk wel goed”, merkt Bas Huijser op. Met zijn broer teelt hij bloemkool in Oud-Beijerland in de Hoekse Waard.

Ze zijn nu aan het oogsten in Fortaleza (Seminis), Tirza (Hazera), Arienzo (Rijk Zwaan) en Aerospace (Syngenta). Als gevolg van hitte en droogte op dat moment nam de productie sinds vrijdag 17 juni wel wat af, constateerde hij op 22 juni. “We beregenen wel, maar liever niet op kool die als is gedekt. Daar krijg je alleen maar ellende van. Enkele dagen geleden is er overigens nog 10 millimeter gevallen, maar dat is natuurlijk niet genoeg. We zijn nu elke dag aan het beregenen, met de huidige dieselprijs doet dat wel zeer.”

Tref je het slecht, dan vreten ze alsnog alles tot aan de nerf af

Veel wilde duiven

Er zit nog wel voldoende vocht in de grond om goed te kunnen planten. In de week van 20 juni waren dat de rassen Fortaleza en Guideline. Het echte probleem is het groot aantal wilde duiven. “Een drama. Duiven vormen wel vaker een probleem, maar zoveel bij elkaar heb ik nog niet eerder zien. We dekken veel plantingen af met net, dat proberen we er 3 à 4 weken op te houden. Maar tref je het slecht, dan vreten ze alsnog alles tot aan de nerf af.”

Geen personeelsproblemen

Er wordt dagelijks geoogst, zonder personeelsproblemen. “Dat valt niks tegen. We hebben dit jaar wat hoger ingezet met het aantal mensen. Vorig jaar hadden we om 5 mensen gevraagd, daarvan vielen er meteen 2 af. Dan zit je direct in de problemen. Dit jaar hebben we 6 mensen en ze zijn er allemaal nog. Het zijn goede mensen, uit Wit-Rusland. Vorig jaar hadden we er voor het eerst 2 voor de laatste bloemkool en voor de spruitenpluk. Ze starten met een werkvergunning voor een half jaar, die ze daarna kunnen verlengen.”

Auteur: Joost Stallen

Huijser
Bas Huijser (links op de foto) teelt met zijn broer Pieter Huijser sinds 1997 bloemkool in Oud-Beijerland in de Hoekse Waard
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer