Doorgaan naar artikel

Zo laat Greenport Noord technisch personeel voor tuinbouw kiezen

Net zoals in veel andere sectoren is het personeelstekort in de tuinbouw groot. Er is een verschuiving gaande van groen naar technisch personeel. Technisch opgeleide medewerkers worden steeds gewilder. Hoe zorg je ervoor dat de technici voor de tuinbouw kiezen? Dat is een van de vraagstukken waarover Greenport Noord zich buigt.

Nederland telt acht officiële Greenports (tuinbouwclusters), die allemaal zijn opgericht vanuit de overheid. De meest recent opgerichte, Greenport Noord voor de drie noordelijke provincies, is wat dat betreft een beetje een vreemde eend in de bijt. Deze is namelijk opgericht door Inge Bergsma-De Vries, directeur van komkommerbedrijf Drenthe Growers in Erica. Ze miste een netwerk in het noorden van het land.

“In het verleden is wel geprobeerd om een Greenport te starten. Er was goed contact met de overheid in Noord-Nederland en zodoende werd er vanuit de verschillende partijen niet echt de noodzaak gezien. Maar inmiddels zijn netwerkorganisaties steeds belangrijker geworden. Zodoende was er in mijn ogen wel behoefte aan. Daarom heb ik samen met mijn buurman Cees Ruhé van Glastuinbouw Nederland regio Groningen en Drenthe, besloten om het initiatief te nemen”, zegt Bergsma-De Vries.

Inmiddels hebben zich 110 partners aangesloten, uit zowel overheid, onderwijs als bedrijfsleven. “We zijn breed vertegenwoordigd. In alle vormen van tuinbouw, zowel glastuinbouw, als bomenteelt, klein fruitteelt en bloembollenteelt. Echt de complete sector”, vertelt programmamanager Sandra Berenpas.

Bekijk meer

Share this

Wendy Noordzij
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin