Doorgaan naar artikel

‘Zo extreem nat dat je toch minder bemesting mee kan geven’

Halverwege deze week was Henny Bergeijk van Raspberry-Maxx in Meijel nog net niet aan het oogsten in de frambozen. “Dat wordt eind volgende week; dan gaan we oogsten in Tulameen, een zomerras.”

Wat de Meijelse frambzoenteler betreft kan die oogst niet snel genoeg beginnen, al was het maar omdat ze meedoet aan de biologische dagen ‘Lekker naar de boer’ die komend weekend worden gehouden. “Dan bieden we ook de mogelijkheid van een frambozenontbijt tussen het gewas.”

Spelbreker

Hopelijk is het weer geen spelbreker, want de laatste maand kreeg ze nogal wat regen te verduren. “Er zijn hier zo veel zware buien gevallen dat we sommige stukken gewoon niet op konden. Een week geleden nog was hier op zaterdag een wolkbreuk. Niet dat het dan allemaal blank staat, maar de sloten staan helemaal vol. Dat zakt dan weer en dan komt er weer een bui, enzovoort. We bemesten via de watergift, maar het is hier op sommige delen zo extreem nat, dat je daar toch minder water gaat geven en dus ook minder bemesting. Daarom hebben we daar een keer een bladbemesting toegepast. Je zou bij veel uitspoeling extra meststoffen mee kunnen geven met het watergeven, maar dat is in de biologische teelt niet goed mogelijk. Biologische mest is vet en dik. Verdun je het te weinig dan loopt het hele systeem dicht.”

Regenkappen

“De frambozen staan zoals gebruikelijk onder regenkappen, op 3 meter in plaats van 2.25 meter. Dat geeft meer lucht door het gewas en dat is voor een biologische teelt alleen maar gunstig.”

Vanaf de eerste bloei staan de bijen erbij. “Die blijven nog wel een tijdje, want hierna komen ook de latere rassen aan bod.”

 

THEO BRAKEBOER

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin