Doorgaan naar artikel

ZLTO en Boerschappen redden Limburgse kersen

De verdronken morellen van De Fruitboerderij in het Limburgse Baarlo gaan deels toch nog van de hand in de vorm van sap.

Met de actie die op touw is gezet door ZLTO en het Bredase maaltijdboxenbedrijf Boerschappen wordt 40.000 kilo van de zure kersen van het bedrijf van Susanne Görtz gered. Dat is overigens maar 5% van de totale oogst. Nog eens 5% is afgenomen door een Duits bedrijf dat levert aan bakkers. Maar 90% van de oogst van de zure kersen, die juist deze week van start zou gaan, moet als verloren worden beschouwd.

Het veer vaart weer, maar de kersenbomen van de Baarlose Fruitboerderij zijn onverkoopbaar door het hoger water. - Foto: ANP

Het veer vaart weer, maar de kersenbomen van de Baarlose Fruitboerderij zijn onverkoopbaar door het hoger water. – Foto: ANP

ZLTO helpt LLTB

“Omdat ze bij de LLTB in Roermond het enorm druk hebben met alles rond de wateroverlast, hebben wij deze actie op ons genomen”, zegt Mark de Jong van ZLTO. “We dachten meteen aan Boerschappen, omdat die de afgelopen jaren, sinds de droge zomer van 2018, heel veel van dit soort ‘reddingsacties’ heeft ondernomen.”

Als start-up werd Boerschappen in 2013 mede met ZLTO-geld van de grond getild. Het begon als local-for-local-initiatief. De reddingsactie voor de pruimen van boer Kees Hamelink in het Zeeuwse Wemeldinge leidde ertoe dat Boerschappen nu een aparte Rescue Box heeft om verspilling tegen te gaan. Telers die om wat voor reden dan ook met onverkoopbaar, maar nog goed te gebruiken product zitten, kunnen bij Boerschappen aankloppen.

Fruitboerderij in 2020 ook al de pineut

Ook de Fruitboerderij is met het fenomeen bekend. Vanwege corona viel vorig jaar de afzet van hun mirabellen stil. Deze in Nederland bijna nergens meer geteelde pruimen gingen naar de horeca en naar cruiseschepen. Die afzet viel volledig weg en om niet met 20.000 kilo mirabellen te blijven zitten, werd een plukdag gehouden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin