Doorgaan naar artikel

‘Zeven dagen oogsten is een rem op het courgette-areaal’

'Zeven dagen oogsten is een rem op het courgette-areaal'

'Zeven dagen oogsten is een rem op het courgette-areaal'

“We zitten nu volop in de productie. De weekproductie is nu ongeveer 3 stuks per vierkante meter”, zegt Bert Doelman in De Lier. Op 1 maart startte de oogst van de 1 februari-planting, half maart die van de planting van een week later. “Ik ben best tevreden hoewel ik niets heb om mee te vergelijken. Vorig jaar startte ik later en daarvoor teelde ik nog in de grond.”

De teelt verloopt voorspoedig al is het tweede vak wat uit balans. In zo’n week met mooi weer kwamen er teveel bloemen aan. In een week 5 bloeiers per plant is gewoon te veel. Daar krijg je stek van en afgestoten vruchten die je eraf moet halen omdat ze gaan schimmelen. De kunst is om de plant in balans te houden met 4 bloeiers per week.

Gele zijn onverstoorbaar

In het eerste vak viel de productie van de groene courgette (ras Bengal) in de tweede oogstweek wat terug door de hoge plantbelasting. Dat leidde op tweede paasdag tot ‘geeltjes’, vrouwelijke bloemen die worden afgestoten. Dat heb ik veel liever. Het kost de plant veel minder energie, de plant regelt de plantbelasting dan zelf en ik heb er geen extra werk aan. Bij de gele courgette (een kwart van de 2 hectare) is de balans geen probleem. Gele courgettes zijn onverstoorbaar. Bij dit nieuwe ras Xanthous zal het niet heel anders zijn.

Nog geen kwast vast gehad

Er zitten nog wel voldoende mannelijke bloemen in groene courgettes. Het helpt daarbij om de nachttemperatuur wat hoger te houden, ongeveer 16,5 graad. Maar afgelopen weekend heb ik het scherm toch twee nachten open gelaten. Ik doe dat met de hand want dan ben je scherper. Ik kijk dan even om 23 uur hoe het ervoor staat. Het scherm mag niet dicht als het niet te vochtig is en er te weinig buis gevraagd wordt. Iedere dag ga ik rond 10 uur even de bloemen inspecteren. Ik kijk dan of de hommels de mannelijke bloemen hebben bezocht en of ik stuifmeel op de vrouwelijke zie. Aan het begin van deze week kwamen de hommels wat laat op gang, maar ik heb de kwast nog niet in mijn handen gehad dus de hommels doen het goed. Dat mag ook wel, want iedere week gaan er 8 dozen per hectare in. Ze komen uit Spanje en zijn speciaal bedoeld voor de courgetteteelt. Ze bevatten geen suikerwater en zijn ook goedkoper.

Vanaf nu moet de zon het doen

Na de nacht laat ik de temperatuur bij zonsopgang even zakken naar 15 graden door het scherm open te trekken met een buis die dag en nacht begrensd is op 50 graden. Dat helpt om de stelen kort te houden. Ik ben van plan om de temperatuur daarna niet meer op te halen naar de dagwaarde van 17,5 graden. Vanaf nu moet de zon het maar doen. Zelfs op donkere dagen zie je de temperatuur oplopen en het lucht vrij snel open gaan, terwijl dat staat ingesteld op 18,5 graden. Er staat sowieso altijd een klein kiertje lucht in.

Qua gezondheid van het gewas zijn er weinig problemen. Op de hele tuin heb ik Ambliseius monderensis uitgezet. Er is nog geen witte vlieg maar zodra ik ze zie gaan de kaartjes met Encarsia erin. Ik heb nu wel een enkel boterbloemluisje gevonden. Ik heb er nog niets tegen gedaan, maar overweeg toch een keer Plenum te druppelen. Door de hommels is spuiten geen optie. De zwavelverdampers staan nu wel iedere nacht 8 uur lang aan want ik heb een spettertje wit gevonden op het blad.

Iedere dag oogsten

De prijsvorming is tot nu toe nog maar matig, maar het seizoen is pas net begonnen. De weken met een productie van 4 tot 4,5 stuks per vierkante meter moeten nog komen. Tot half oktober is het iedere dag oogsten en de bestuiving controleren. Dat heeft ook een voordeel. Zeven dagen oogsten is een rem op het courgette-areaal, want niet iedereen heeft daar zin in.

Beheer
WP Admin