Doorgaan naar artikel

‘Zet de luiken open in de fruitteelt’

Als het aan de nieuwe voorzitter van de NFO Gerard van Anker ligt moeten de luiken in de fruitteelt verder open.

Een mooie start daarvan is de imagocampagne die deze zomer start (De Fruitigste). Dat zei Van Anker donderdag in Waalwijk bij de Algemene Ledenvergadering van de NFO. Van Anker volgt na 4 jaar Michiel Gerritsen op, die is benoemd tot ere-voorzitter.

Van Anker riep de overheid op zich hard te maken voor meer vrijheid voor fruittelers, voor meer vertrouwen in de telers en verantwoordelijkheid. “Geef ons de verantwoordelijkheid en we zullen laten zien dat we het vertrouwen waard zijn en de toekomst van de bedrijven kunnen zekerstellen.” Dat vergt keuzes, zei hij.

Meer leden

Van Anker riep telers op aan te haken bij de NFO en zo samen meer te bereiken. “We willen meer leden en dat is hard nodig naar de toekomst. Het is alle hens aan dek. We moeten zorgen dat we robuust staan als één partij en we zullen laten zien wat we voor u kunnen betekenen.”

Gerard van Anker, voorzitter van de NFO bij zijn eerste toespraak als voorzitter in Waalwijk. - Foto: Nederlandse Fruittelers Organisatie

Gerard van Anker, voorzitter van de NFO bij zijn eerste toespraak als voorzitter in Waalwijk. – Foto: Nederlandse Fruittelers Organisatie

Ere-voorzitter Gerritsen blikte terug op de resultaten van de laatste 4 jaar. Zo is het beleid rond de mezenschade succesvol aangepast. Ook heeft de sector laten zien dat het erg vooruit is gegaan bij emissiebestrijding zonder normoverschrijdingen in het oppervlaktewater. Gerritsen: “Maar er zijn ook dingen die niet gelukt zijn, zoals de hoge assurantiebelasting van 21% en een gelijk speelveld voor Nederlandse telers bijvoorbeeld voor arbeid. Laten we zorgen dat we dat gat in ieder geval niet groter laten worden.

Afscheid Gerritsen

Gerritsen was 40 jaar actief in belangenbehartiging waarvan 25 jaar direct via de NFO en andere jaren in functies bij onder meer het Productschap. “Dat zit in mijn bloed. Het is boeiend en vermoeiend. Soms is er geen loon naar werken en dat stelt dan teleur, maar ik ben trots op wat we bij de NFO hebben bereikt.”

Van Anker en Gerritsen riepen telers op samen te blijven investeren in innovatie om zo ook een volgende generatie fruittelers op weg te helpen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin