Doorgaan naar artikel

Zes rassen overtuigen in rassenproef bloemkool vroege teelt

In een rassenproef op het Belgische onderzoekscentrum Inagro haalden Ansari en Starway een uitstekende kwaliteitssortering. Het nieuwe 10-1283 (Hazera), Cleozil en Guideline noteerden eveneens meer dan 90% Flandria-kwaliteit.

De proef werd gezaaid in perspotten van 5 centimeter op 2 februari en opgekweekt bij een plantenkweker. Door het natte werd op 20 april geplant en afgedekt met vliesdoek. De proef werd drie keer beregend in de eerste helft van juni, meldt Inagro op zijn website.

Veel neerslag en hittegolf

Door de minder goede bodemstructuur bij het planten en de overvloedige neerslag in mei ontwikkelde het gewas zich eerder moeizaam. De hittegolf in juni zorgde dan weer voor een versnelde koolvorming. De rassen met een korte groeiduur werden door deze omstandigheden benadeeld en leverden een mindere kwaliteit. De rassen met langere groeiduur konden beter uitgroeien. De zeer vroege cultivars Alderan (Syngenta) en E40W.833 (Enza) overtuigden kwalitatief niet door een te geringe gewasontwikkeling en een vrij open groei.

Eigenschappen per ras

De rassen staan gerangschikt op aantal groeidagen.

Alderan (Syngenta) telde 56 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst iets minder goed bij, had blekere bladeren, groeide minder opgericht en was niet goed zelfdekkend. Alderan blijft wit zonder af te dekken. De kolen waren hoogrond, iets minder wit, minder vast en eerder grof. Het plaatsen in de veilingkist verliep iets minder vlot. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,1 kg. De kwaliteitssortering was minder goed.

E40W.833 (Enza) telde 56 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij, had blekere bladeren, groeide minder opgericht en was niet goed zelfdekkend. De kolen waren wat platter, minder wit en minder vast en vertoonden onderaan wat geel blad. Het plaatsen in de veilingkist verliep iets minder vlot. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,3 kg. De kwaliteitssortering was minder goed.

Aerospace (Syngenta) telde 59 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij, toonde veel groeikracht, groeide opgericht en was goed zelfdekkend. De kolen waren hoogrond, heel wit, fijn en minder vast. Het plaatsen in de veilingkist verliep vlot. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,5 kg. De kwaliteitssortering was goed.

Tirza (Hazera) telde 61 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij, had blekere bladeren, toonde veel groeikracht, groeide opgericht en was minder goed zelfdekkend. De kolen waren vast en iets minder wit. Het plaatsen in de veilingkist verliep iets minder vlot. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,4 kg. De kwaliteitssortering was goed.

10-1283 (Hazera) telde 62 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij, toonde minder groeikracht, groeide opgericht en was minder goed zelfdekkend. De kolen waren hoogrond en vast. Het plaatsen in de veilingkist verliep vlot. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,7 kg. De kwaliteitssortering was uitstekend.

Arienzo (Rijk Zwaan) telde 62 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij, toonde veel groeikracht, groeide opgericht en was minder goed zelfdekkend. De kolen waren fijn en iets minder wit. Het plaatsen in de veilingkist verliep vlot. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,5 kg. De kwaliteitssortering was goed.

Guideline (Syngenta) telde 63 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst heel goed bij, toonde veel groeikracht, groeide opgericht en was minder goed zelfdekkend. De kolen waren vast. Het plaatsen in de veilingkist verliep vlot. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,6 kg. De kwaliteitssortering was uitstekend.

Cleozil (Syngenta) telde 63 groeidagen. Cleozil is knolvoetresistent. Het gewas stond er bij de oogst goed bij, had donkere bladeren, groeide opgericht en was goed zelfdekkend. De kolen waren vast en eerder grof. Het plaatsen in de veilingkist verliep heel vlot. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,7 kg. De kwaliteitssortering was uitstekend.

Alcala (Bejo) telde 64 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij, groeide opgericht en was heel goed zelfdekkend. De kolen waren hoogrond, heel wit, fijn en minder vast en vertoonden onderaan wat geel blad. Het plaatsen in de veilingkist verliep minder vlot. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,8 kg. De kwaliteitssortering was goed.

Ansari (Syngenta) telde 66 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij, groeide opgericht en was heel goed zelfdekkend. De kolen waren hoogrond, heel wit, vast en fijn. Het plaatsen in de veilingkist verliep iets minder vlot. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,6 kg. De kwaliteitssortering was uitstekend.

Starway (Enza) telde 69 groeidagen. Het gewas stond er bij de oogst goed bij, groeide opgericht en was heel goed zelfdekkend. De kolen waren hoogrond, heel wit en vast. Het plaatsen in de veilingkist verliep vlot. Het gemiddeld stukgewicht bedroeg 1,8 kg. De kwaliteitssortering was uitstekend.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin