Doorgaan naar artikel

“Zelfplukkers komen in golven”

Afbeelding

Mark Vonk van ‘Sprankenhof’ uit Udenhout is deze week vooral druk met het plannen van het komende seizoen.

“We telen op biologische wijze kruisbessen, vlierbessen, blauwe bessen, bramen, frambozen en aardbeien. Die laten we zoveel mogelijk zelf plukken door onze klanten. Maar die komen in golven, afhankelijk van bijvoorbeeld het weer en de vakanties. Daarop proberen we de pieken van de oogst zoveel mogelijk af te stemmen, hoewel dat nooit helemaal lukt.”

Voor het komende seizoen, maar ook voor de latere oogsten wordt een deel van het sortiment nieuw ingeplant. Het gaat om kruisbes en zowel zomer- als herfstframboos. “De zomerframbozen zijn vorige winter grotendeels bevroren en zijn dat het afgelopen seizoen niet te boven gekomen”, licht de teler toe. Naast het planten staat dit voorjaar het snoeien van alle kleinfruitgewassen op het programma, met name van blauwe bes en vlierbes.

Bij de voorjaarsbemesting is het bij blauwe bes opletten dat de pH van de grond niet oploopt. “Daar voeg ik vooral rauw organisch materiaal bij, zoals het snoei- en bladafval van de heg. Over het algemeen voer ik jaarlijks compost en houtsnippers aan. Daarnaast zijn de graspaden ingezaaid met gras en klaver, waarvan het maaisel ook onder de struiken terecht komt. Als het gewas- en grondmonsters daar aanleiding toe geven, krijgt het gewas nog vaste stalmest. Het plannen van de voorgeschreven verhouding wel- en niet biologische mest binnen de algemene wetgeving is voor ons nog geen groot probleem.”

Beheer
WP Admin