Doorgaan naar artikel

‘Zeker wat aan spruiten overgehouden, ondanks hogere kosten’

Kasper Kleijwegt in Mijnsheerenland (Z.) blikt op 1 maart zelf terug op een goed spruitenseizoen. “Gemiddeld genomen was het een goed seizoen en hebben we onder de streep zeker wat over kunnen houden, ondanks dat de kosten voor beregenen, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen omhoog zijn gegaan.”

Op 21 februari oogstte hij zijn laatste spruiten. “De seizoenstart was goed qua kilo’s en prijzen. Na de vroege spruiten zakte de prijzen om onduidelijke redenen wat weg. In onze optiek was dat niet nodig geweest, maar het gebeurde wel. De prijzen waren toen in ieder geval te laag, ook gezien de kilo’s die we toen oogstten. Toen kregen we de vorst en liepen de prijzen richting Kerstmis weer op. Sindsdien zijn eigenlijk op dat niveau van zo’n 55 cent per kilo gebleven, behoudens een korte periode begin januari.

Daarna zijn de prijzen alleen maar omhoog gegaan en de laatste spruiten hebben we zelfs voor 90 cent per kilo geleverd. Dus als je dat zo op een rijtje zet, dan ben ik wel tevreden over het afgelopen seizoen.”

Meer late spruiten?

De planten voor het komende seizoen zijn alweer allemaal besteld. “De eerste zijn eind januari gezaaid. Nee, er verandert bij ons niet zo veel, wij blijven circa 60 hectare telen. Ik hoop dat iedereen zich in kan houden om niet uit te gaan breiden, want als dat wel gebeurt weet je dat er weer periodes zullen zijn waarin er echt te veel is. Ook moet je niet te veel al op voorhand voor een of twee weken tegen een afgesproken prijs gaan vastleggen, want meestal werkt dat niet in je voordeel.

Ik hoop dat iedereen zich in kan houden om niet uit te gaan breiden

Ik kan me wel voorstellen dat telers wat gaan schuiven, want de laatste jaren waren de laatste spruiten niet zo interessant. Die staan het langste op het veld en lopen het meeste risico’s, dus dan moet er een goede prijs tegenover staan en dat was de laatste jaren niet het geval. Wij zijn ook minder laat en meer in de herfst gaan telen. Het zou kunnen dat je nu weer een omgekeerde trend gaat krijgen.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kasper Kleijwegt

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin