Doorgaan naar artikel

Zeer goede start perenseizoen met fruitfusie België

Perenprijs op hoog niveau. Foto VidiPhoto

Perenprijs op hoog niveau. Foto VidiPhoto

De perenprijzen zijn veel beter dan voorzien aan het begin van het seizoen. Dat blijkt uit cijfers van de vrije markt. De fruitfusie in België lijkt daarin een rol te spelen.

In Nederland en België liggen prijzen op de vrije markt ongekend hoog. Na de fusie van BelOrta en BFV ontstond een nieuwe marktleider, met openbare prijsnoteringen. De Belgische fruittradingcompany maakt op basis van Belgische veilingprijzen noteringen. Die liggen voor september en oktober circa € 0,09 boven het hoogste niveau van de afgelopen jaren. De jongste notering voor november geeft € 0,91 aan, terwijl in 2021 de notering € 0,75 de voorlopig hoogste was.

In oktober werd de veiling van BelOrta en Belgische Fruitveiling definitief. Uit de noteringen blijkt dat er geen prijsverschil meer is tussen beide klokken. Dat was in voorgaande jaren nog wel het geval. De bezwaren uit Nederland op de Belgische veilingen lijkt daarmee te verstommen. Het aanbodbeleid voor de klok werd met name bekritiseerd. Die zou bij Belgische Fruitveiling te veel schommelen. Dit seizoen ligt het volume voor de klok duidelijk lager, blijkt uit een rondgang. De veilingprijzen zijn een referentie voor prijsnoteringen op andere markten.

€ 3,85 voor een kilo peren

Dat het een bijzonder jaar is, blijkt wel uit de noteringen op de Duitse groothandelsmarkt. In week 39 lag de Italiaanse peer Abate Fetel met € 3,35 al zo’n € 0,35 tot € 0,40 cent boven het hoogste prijspeil van de laatste vijf jaar. Ondertussen is de prijs € 3,55 tot € 3,85 en is daarmee € 1,35 hoger dan vorig jaar. Er wordt in de handel dus € 3,85 betaald voor een kilo peren. Een ongekende prijs.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin