Doorgaan naar artikel

‘Zandzakken voor afdekdoek over prei liggen klaar’

René Claasse in Boekel kan tegelijk preiafval uitrijden en praten. Zo viel midden vorige week op te maken dat hij net bezig was met het wegwerken van de laatste prei van het ras Poulton.

Claasse: “Daar zijn we een kleine week mee bezig geweest, dat was een planting van 0,6 hectare. Daarvoor zaten we in het ras Nunton, en daarvoor was het ras Krypton. Het ras dat na Poulton volgt, is Cherokee.

Productietechnisch gezien valt het Claasse niet tegen, want zowel Poulton als Nunton gaven mooie prei, met weinig tripsschade. “En Cherokee staat er ook heel mooi bij.” Om dat zo voor elkaar te krijgen, moest er wel worden opgebokst tegen een stevige tripsdruk. Dat deed hij met Tracer en met pyrethroïden. “Ik hoop wel dat de toelating van dat nieuwe middel voor het komende jaar rond is, want we hebben het gewoon heel hard nodig.” Na Cherokee volgen nog de rassen Pluston, Aylton en Harston. Een gedeelte van de Harston is voor de bewaring.

Schimmels onder controle

De schimmelbestrijding is goed te doen. Alleen in de Pluston moest er even flink worden ingegrepen met Rudis om roest eronder te krijgen. “We kunnen nu bijna niets meer vinden. Misschien dat we volgende week (47) de prei nog wel even spuiten tegen papiervlekken, met Folio Gold.” Die behandeling betreft dan met name de prei die onder Microclimadoek gaat.

Dat afdekken is wat Claasse betreft een standaard teeltmaatregel: “Als het kan vanaf half december, en eerder als het moet omdat er vorst dreigt. Deze werkwijze volgen we al jaren, de zandzakken voor het vastleggen van het doek liggen al klaar.”

Te groot aanbod

De percelen die nu vrijkomen, blijven verder leeg liggen; op de percelen die voor half oktober vrijkwamen, is Italiaans raaigras ingezaaid. “Dat staat er dik op”, aldus Claasse.

Over de prijsvorming voor het product kan hij kort zijn: “Nog steeds helemaal niets. Dat is al maanden zo. Het aanbod is gewoon te groot, zo eenvoudig is het.”

Minder Krypton

Het aanstaande seizoen is het plan om minder lang door te gaan met het preiras Krypton. “Dit jaar hebben we tot eind mei Krypton geplant, volgend jaar wil ik eerder stoppen met dit ras. We moeten nog wel kijken naar een alternatief. Dit jaar rooiden we half oktober de laatste Krypton. Ik vind het gewas op het eind niet mooi meer: het verliest zijn uniformiteit en er komt dan snel meer roest in.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin