Doorgaan naar artikel

‘Zakenreis, broodnodige vakantie van de ondernemer’

Foto: Canva/nullplus

Foto: Canva/nullplus

In veel en hard werken zijn we allemaal best goed, maar hebben of nemen we als ondernemers nog voldoende tijd voor ontspanning?

Yes, het is vakantietijd! Klinkt best gek zo in januari/februari. Maar de realiteit in de tuinbouwsector is dat dit de meest ‘rustige’ maanden van het jaar zijn. Bel een willekeurige teler in deze periode en grote kans dat hij de telefoon opneemt vanaf een skipiste op 2.500 meter hoogte ergens op een Oostenrijkse berg.

Een paar maanden helemaal niks te doen hebben, dat kennen we niet meer. Maar even een paar versnellingen terug, betekent meer tijd voor andere dingen dan het bedrijf. Zoals bijvoorbeeld op vakantie. Tenminste, als je weg kunt en wilt, want dat blijft een persoonlijke keuze.

Ontspanning als inspiratiebron voor je bedrijf

Toch hebben we allemaal van tijd tot tijd een vorm van ontspanning nodig. Even weg van huis zijn, ook al is het nergens beter. Je alleen druk hoeven maken om het dagelijkse uitstapje of waar je gaat eten, is toch heerlijk? En verder gewoon genieten van een andere omgeving. Want zolang je thuis bent, blijf je toch bezig, het werk is immers nooit af.

Wij zijn niet ‘zomaar’ op vakantie, wij zijn op zakenreis!

Mooie bijkomstigheid van vakantie is dat het je tijd geeft om eens goed na te denken over zaken waar je normaal niet aan toekomt. Of, in mijn geval, om blij te worden van een bezoekje aan een buitenlandse (super)markt, kwekerij of horecagelegenheid. Uit de kleinste dingen haal ik vaak weer inspiratie voor onszelf. En juist dat geeft weer nieuwe ideeën en energie om er na de vakantie thuis mee aan de slag te gaan.

Vakantie als zakenreis in de boeken

Maar, wacht eens even … in andere branches worden om de haverklap activiteiten en dienstreizen georganiseerd. Ten behoeve van teambuilding, als inspiratiesessie, om nieuwe business te genereren, te netwerken of als Boto (benen op tafel overleg). Dat doe je niet in een goedkope herberg, maar in een luxe hotel of chique hut op de hei. Door inspanning in combinatie met ontspanning kom je namelijk tot de beste resultaten.

Dus eigenlijk gaan wij helemaal niet ‘zomaar’ op vakantie, maar op zakenreis! Dat is uiteraard essentieel en broodnodig voor de continuïteit van ons bedrijf. Je moet je daarvoor afzonderen en ontspannen om vervolgens beter te kunnen focussen en om de band met je ‘collega’s’ te versterken.

Maak van je vacation dus gewoon een workation! Hmmm, toch maar eens met de accountant overleggen onder welke post we die week skiën kunnen wegschrijven.

Beheer
WP Admin