Doorgaan naar artikel

Zaak rond breken watertank Britse paprikateler Spanje

Spaanse paprika. Foto: Gerard Boonekamp

Spaanse paprika. Foto: Gerard Boonekamp

Wie draait op voor de schade op het Britse paprikabedrijf Tangmere in Spanje? In een kort geding oordeelt de rechter dat de verzekeraar van de watertankbouwer aan zet is.

In maart dit jaar bezweek een grote watertank op het paprikabedrijf van Tangmere in Spanje. Zo’n 5 miljoen liter water beschadigde daarna teelt, gebouwen en installaties. De tanks waren geleverd en gebouwd door Nederlandse bedrijven. De verzekeraar van de tankbouwer wijst aansprakelijk echter af. Hagelunie is als verzekeraar van het teeltbedrijf ook betrokken bij de zaak, waar vervolgschade zich heeft voorgedaan.

Belang bij snelle uitspraak

De verzekeraar van de tankbouwer wijst aansprakelijk af en houdt ook de schadeafhandeling af. De rechter stelt echter dat de verzekeraar hiermee in overtreding is. Dat de schade in behandeling wordt genomen, mag van een grote verzekeraar verwacht worden. Dat er mogelijk uitsluitingsgronden zijn, moet dan later nog blijken. De tankbouwer heeft belang bij een snelle uitspraak omdat de tank herbouwd moet worden en een tweede tank aangelegd.

De verzekeraar voelt zich misleid door een wijziging van de polis door de tussenpersoon met verzwijging van het incident. De rechter stelt dat de verzekeringen op het moment van het incident gewoon geldig waren.

Beheer
WP Admin