Zaaimatten bieden soelaas tegen onkruid

05-09-2014 | Laatste update op 15-08 | |
Zaaimatten bieden soelaas tegen onkruid

Zaaimatten vinden opgang in zaaigewassen als spinazie, rucola, koriander en veldsla. De mat bestaat uit twee lagen biologisch afbreekbaar materiaal. Daartussen ligt het zaad.

De Jong Machines uit Strijen is voor Nederland importeur van de zaaimatten die afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk. De matten worden met een aangepaste folielegger gelegd. De mat bestaat uit twee lagen waartussen het zaad ligt. De zaadhoeveelheid en de zaaiafstanden zijn flexibel en op maat leverbaar.

De onderste laag vormt een barrière voor onkruid; de bovenste laag beschermt het zaad. Belangrijk is om die laag voldoende vochtig te houden, zodat het zaad goed kiemt en er gemakkelijk doorheen kan groeien.

In spinazie, rucola, koriander en veldsla zijn inmiddels goede ervaringen opgedaan. De machine die de matten kan leggen, is bij De Jong Machines te huur en te koop. Mocht er toch nog onkruid door de matten heen groeien, dan is het mogelijk de grond te schoffelen. De kosten zijn afhankelijk van de zaadhoeveelheid en het te bestellen aantal meters.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer