Zaadleverancier mag contract met teler opzeggen

18-10-2012 | Laatste update op 31-08 | |
Zaadleverancier mag contract met teler opzeggen

Een grote zaadfirma uit Noord-Holland mocht in 2007 het contract opzeggen voor levering van Sunstreamtomaten aan een teler in Zeeland.

Dat is de uitspraak van de rechtbank in Middelburg. De teler bleef het ras telen, doordat hij het zaad uit het buitenland importeerde en niet uit Noord-Holland afnam.Wel is de rechtbank van mening dat de teler en zaadfirma samen moeten overleggen over de financiële voorwaarden bij de teelt over de laatste jaren. De zaadfirma eist licentiekosten voor het zaad, die de teler betwist. Ook de verhoogde prijs voor het zaad in 2011 (19.000 euro per 100.000 zaden) is onderdeel van het juridische geschil tussen beide partijen.

Voor het ras Sunstream heeft de zaadfirma exclusieve afspraken met een grote tomatenteler uit Zuid-Holland. Volgens de rechtbank kan uit dit contract niet een redelijke prijs worden afgeleid voor het zaad, omdat deze teler veel werk maakt van de ontwikkeling van de afzet van de tomaten onder merk.

De rechtbank heeft beide partijen opgedragen te zoeken naar een schikking over de financiële verschillen van inzicht. Over die uitkomst is niets bekend.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer