Doorgaan naar artikel

Zaadfirma’s trekken alle registers open voor bezoekers

In week 39 is het weer topdrukte bij de zaadfirma’s. Bezoekers krijgen de laatste nieuwtjes over gewassen en rassen voorgeschoteld. Lees het belangrijkste nieuws over 18 gewassen en wat er wanneer en waar te doen is.

Hazera introduceert dit jaar een nieuw concept voor de open dagen van 24 t/m 26 september: De Hazera Experience Days. De Hazera Experience Days bieden een platform voor telers, verwerkers en retailers om meer inzicht te krijgen in de verschillende wensen en behoeften, maar ook om belangrijke en interessante informatie en ideeën te delen. “Op deze manier kunnen we samen waardevolle en succesvolle samenwerkingen en rassen ontwikkelen”, stelt Hazera. Bij dat laatste gaat het niet alleen om productie en resistenties, maar ook om smaak, duurzaamheid en voorkeuren van de consument als waardevolle kenmerken voor de hele keten. Hazera toont een breed assortiment gewassen, waaronder Brassica’s, bloemkool, radijs en peen.

* Bakker Brothers: Ook in week 37, 38 en op maandag in 39. Altijd dag en tijd op afspraak: niels@bakkerbrothers.nl.
* Bejo: Innovaties in Seed Technology. Dinsdag 24 en donderdag 26 september organiseert Bejo het symposium ‘Exploring Seed, from seed to seedling’ over innovatieve technologieën die voor het eerste groeistadium van een gewas belangrijk zijn. Voor het symposium geldt deelname op uitnodiging. Verder in samenwerking met Hoekenga Mechanisatie demonstratie van AsaLift MK1000 gedragen koolsnijmachine met kistenkantelaar achterop. Dagelijks om 11.00 en 14.00 uur.
* Enza Zaden: Bezoek (gelieve) op afspraak. Aanmelden via marketing@enzazaden.nl of via lokale sales specialist.
* Hazera Experience Days: Nieuw concept als platform voor telers, verwerkers en retailers.
* Nunhems Zaden: Slademo van 23 tot en met 27 september voor genodigden. Extra bezoekmogelijkheden in week 38 en 40.
* Rijk Zwaan: Na afspraak een persoonlijke rondleiding door Rijk Zwaan-contactpersoon.
* Vitalis: Speciaal programma met velddemonstraties en seminars op 25 september vanwege 25-jarig jubileum. Graag van tevoren aanmelden via info@biovitalis.eu voor persoonlijke rondleiding.

 

 

Bladgewassen

Bejo: IJsbergsla Maurice maakt gemakkelijk volume, ook onder koude omstandigheden. Lectrice is een snelgroeiende, compacte ijsbergsla, rond van vorm, zeer gemakkelijk te oogsten en sterk tegen rand en schot.

Enza Zaden: Compleet assortiment ijsbergsla met hoofdrassen Damion, Eduardo, Elmundo en Gonzalo. Casemiro (E01E.10608) is zeer geschikt voor het najaar. Sterk op roodverkleuring en goede groeisnelheid. Ook meerdere royale types voor de zwaardere gronden en conveniencetoepassingen, waaronder Mascherano (E01E.10836). Goede omvang, goede veldhoudbaarheid, mooie donkergroene kleur.

Verder verschillende types bindsla, zoals het mini-Cos-ras Xiomara dat heel sterk op schot is. Het nieuwe mini-Cos-ras E01G.11351 is, mede door zijn lengte van 17 cm, veelbelovend. Binnen het Little Gem-segment is Elizium de nieuwkomer. Betrouwbaar, jaarrond te telen, blijft goed van vorm én sterk op schot.

Verder Cosberg-types (tussen bindsla en ijsbergsla in) en types lollo rossa, lollo bionda, Batavia, groene en rode eikenblad en direct gezaaide babyleaf en Eazyleaf, spinazie en rucola.

Nunhems Zaden: Assortiment rassen en concepten van BASF Vegetables Seeds op de Nunhems sla demo in ’s-Gravenzande. Open voor genodigden van 23 tot en met 27 september. Extra bezoekmogelijkheden in week 38 en 40.

Rijk Zwaan: Meer dan 400 slarassen: typen ijsbergsla, bindsla, crunchy sla, Batavia, eikenblad, lollo rossa, lollo bionda, botersla en groot assortiment Salanova. Veel nieuwe slarassen met Knox-eigenschap. Ook rassen met resistentie tegen Bremiafysio 36.

Veel nieuwkomers die sterk zijn op rand en schot. IJsbergsla Todonas RZ (45-195 RZ). Snelle groeier, mooie bolvorm. Voor vroeg voorjaar tot begin zomer. Lollo rossa Monza RZ (85-561 RZ) valt op door zijn grootte en donkerrode kleur. Tombelo RZ (43-116 RZ) is een grote vollegrondsbotersla. De donkerrode eikenbladsla Romaï RZ (83-575 RZ) heeft een lang oogstvenster. Batavia Champollion (81-176 RZ) is compact en goedgevuld. Crunchy sla Tendita (41-655 RZ) is de innovatieve kleine crunchy cos van concept Snack Lettuce.

Verder een breed assortiment spinazie voor industrie, babyleaf en oriëntaalse markt. Rassen met resistenties tegen wolf en bladvlekkenziekte.

Syngenta: Compleet assortiment ijsbergslarassen voor heel het seizoen met volledige meeldauwresistenties en zeer goede veldprestaties. Ice Music heeft groot oogstvenster. Uitstekende tolerantie tegen rand en schot. Laat voorjaar, zomer en vroeg herfst. Krop 500 tot 900 gram, voor verse markt en snijderij. Sterk tegen interne rand en schot, ook bij hitte blijft de vorm behouden. Groot frame voor goede bescherming van de krop. Resistenties: HR: Bl: 16-35, Nr:0.

Bij babyleaf heeft Syngenta rassen met volledige meeldauwresistenties en nu ook Fusarium-resistentie. Annita is een groene Batavia met bewezen verbeterde houdbaarheid en knapperige bladeren. Gedurende heel het jaar zeer goede bladvorm, aantrekkelijke heldergroene kleur, dikker blad. Medium groeisnelheid voor zekere productie.

Vitalis: Uitgebreid pakket rassen ijsbergsla, (mini)bindsla, kropsla en eikenbladsla. Tevens de kleinere types, zoals lollo rossa, Batavia, babyleaf en Eazyleaf. Introductie van Little Gem Elizium. Betrouwbaar voor heel het seizoen. Ook Mini-Cos E01G.11351 blijkt veelbelovend.

Bleekselderij

Bejo: Cumbia (Bejo 3163) heeft een goede loofgezondheid en is zeer sterk tegen Septoria. Daarom is dit ras uitermate geschikt voor de herfst- en bioteelt. Cumbia is een lang type met een klein snijvlak en smalle onderkant. Het ras is zeer geschikt voor flowpack, snijderij en sticks.

Rijk Zwaan: Een aantal introducties, zowel in lange segment (onder meer 49-14 RZ) als in kortere segment (bijvoorbeeld 49-15 RZ).

Bloemkool

Bejo: Alcala is nieuw voor de zomerteelt. Sterk tegen uitstel door hitte van koolinductie. Zeer goed planbaar. Op het demoveld geplant op gangbare plantafstand en bij hoge standdichtheid van 40.000 planten per hectare.

Rijk Zwaan: Milandes (26-462 RZ) voor late herfst. Ormonde is een snel en zwaar zomerras met prima zelfdekbaarheid. Lavender (26-972 RZ) is de eerste paarse bloemkool van Rijk Zwaan. Voor vroeg zomer tot laat herfst. Verder eerste rassen met knolvoetresistentie, waarvan in 2020 proefzaad beschikbaar is.

Seminis: Curdivex is de merknaam die staat voor een premium witte bloemkool die niet verkleurt onder invloed van (zon)licht. Whitex is het eerste ras in de Curdivex-reeks. Gieflor is een andere innovatie in bloemkool.

Boerenkool

Bejo: Bejo 3267 is een nieuw rood boerenkoolras. Daarnaast Oldenbor, inmiddels breed geïntroduceerd in de praktijk. Winterharde boerenkool die sterk is op dubbele koppen en sleet.

Boon

Bakker Brothers: Uitgebreid assortiment stamslabonen en stokbonen. De nieuwe rassen zijn ontwikkeld met oog voor uiterlijke kenmerken, ziekteresistenties en smaak. Het assortiment is divers en breed, van doorsnede extra fijn tot grof, van sperziebonen tot haricot verts. Rassen extra fijn (5,0-6,5 mm): Montserrat, Catalina, BB 0628 en BB 0915. Rassen zeer fijn (6,5-8,0 mm): Elba en Caledonia. Rassen fijn (8,0-9,0 mm): Tempo, Saba en BB 0630. Rassen middenfijn (9,0-10,5 mm): Largo, BB 0631 en BB 0632.

Pop Vriend Seeds: Geschikt voor zowel vers als industrie zijn Pickright en Jaguar. Pickright oogst erg makkelijk, 90% zonder steel waarbij de peul niet afbreekt en netjes loslaat. Goed bewaarbaar, makkelijk te verwerken. Pontiac (PV-914) is een middelfijne boon, sterke plant, rechte peulen met hoog percentage steel, geschikt voor vers en diepvriesindustrie. De extra fijne Sulawesi is interessant voor industrie. Sterke plant geschikt voor zware gronden en groeikrachtige grond. Hoog percentage peulen in het XF-kaliber. Mustang (PV-912) heeft een sterke rechtopstaande plant, geschikt voor zware en lichte gronden. Kan goed tegen hitte, lang oogstvenster.

Broccoli

Rijk Zwaan: Larsson is dit seizoen op grote schaal commercieel geïntroduceerd. Zwaar scherm, goede houdbaarheid en sterk op Alternaria. Teelt vroeg zomer tot laat herfst.

Sakata: Noviteit is Perseus. Het ras doorstaat uitstekend warme weersomstandigheden zoals in 2018.

Takii: Bacano is geschikt voor de laat zomer- en herfstteelt. Sterk tegen schermrot, behoudt lang zijn fraaie groene kleur. Goede doorontwikkeling tijdens lagere temperaturen.

Courgette

Syngenta: Nieuw courgetteras Zefiros (CV7097). Combineert verbluffende productie met weerstand tegen virussen. Zomeroogst, korte cyclus van 4-5 weken. Hoge productiepotentie, donkere kleur met erecte vruchtvorm. Open planttype, zeer groeikrachtige plant. Resistenties: WMV, ZYMV, CMV, PRS

Vitalis: Keesha is nieuw voor planten vanaf midden april. Hoge productie, mooie glanzende cilindrische vruchten. Hoge intermediaire resistentie tegen echte meeldauw en breed scala aan virussen. Op bladstelen nagenoeg geen stekels waardoor weinig krassen op de vruchten.

Knolselderij

Rijk Zwaan: Merga RZ is dit jaar op grote schaal geplant bij traditionele en biologische telers. Productief, sterk op schot en bladvlekken.

Peen

Bejo: Een nieuwkomer in zowel het bospeen- als snackpeensegment is het zeer zoete ras Aranka. Het ras produceert cilindrische gladde peen met een prachtige kleur en het loof is sterk en kort.

Rijk Zwaan: 3 nieuwe rassen in Nantes-segment. 55-414 RZ is middelvroeg, uniform en iets korter eindproduct. Geschikt voor B-peen én lange bewaring. 55-246 RZ is een laat ras. Uitermate geschikt voor wat zwaardere gronden. Rechtopstaand, donker gewas, voor B-peen en lange bewaring. 55-247 RZ is middelvroeg met donkergroen rechtopstaand gewas. Daardoor geschikt voor B-peen en bospeen. Goede bewaareigenschappen.

Seminis: Nieuwe wortelrassen: Carvalo, Caribou en Carruba.

Takii: Haar eerste, veelbelovende rassen voor de Europese markt. Opvallend aan deze debutanten zijn vroegheid, kleur én de hoge productie.

Pompoen

Sakata: Colinky is een prima Hokkaido-pompoen en SQ18054 een flespompoen die minder groeidagen nodig heeft dan de bekende Ariel en Pluto. De introducties hebben een klein zaadhuis en zijn inwendig van uitstekende kwaliteit.

Prei

Bejo: Het ras Walker (Bejo 3117) is bij Bejo de eerst hybride in het ‘Bulgaarse Reuzen’-type. Zeer geschikt voor industrie, maar ook voor soeppakketten. In de zomerteelt is het opgerichte, donkere ras Bowler geïntroduceerd. In de herfst is er Batter met een lange schacht, schoont makkelijk en is zeer sterk tegen trips. Defender is voor de late herfst en winter met een middellange schacht, zeer gemakkelijk te schonen en bijzonder sterk tegen roest.

Vitalis: Introductie Oslo voor de herfst en winterteelt. Hoge kwaliteit, goede productie. De goede ziekteresistentie maakt Oslo betrouwbaar.

Radijs

Sakata: Het ras Crunchy King F1 is een breed inzetbare radijs introductie voor teelt in de vollegrond. Het ras laat zich door het korte loof prima bossen.

Rode biet

Pop Vriend Seeds: Jolie en Scarlett hebben zich de laatste jaren bewezen in Noordwest- en Oost-Europa. Ook geschikt voor biologische teelt. Jolie is zeer uniform met sterke toppen, tot einde seizoen makkelijk met klemband te oogsten. Door ronde vorm zeer geschikt voor baby biet. Door hoger suikergehalte dan de marktstandaard goed bewaarbaarheid. Scarlett heeft een zeer gebalanceerde plant en gladdere huid. Door hoog droge stofgehalte interessant voor industrie. PV-9506 is een nieuwe hybride in het Jolie segment.

Rijk Zwaan: Monty RZ heeft een heel donkere inwendige kleur en een hoge brixwaarde. Foxy RZ (13-206 RZ) is de nieuwe Rhizomanie-resistente introductie.

Sluitkool

Bejo: Sterk assortiment spitskoolrassen, geschikt voor uiteenlopende teelt- en marktdoeleinden. Murdoc is voor snijderijen voor ‘gemixte salades’. Nieuwkomer is Antonio, een gladde spitskool met goede veldgezondheid. Voor zomer, herfstteelt en bewaring. Daarnaast de nieuwe rode koolDavaro en de wittekoolExpect. Die is sterk tegen trips.

Rijk Zwaan: Innovatieve kleine saladekool Piccolima (30-605 RZ) is een mini-spitskool. Hoort bij het concept Cabbisi, waarmee een nieuwe markt wordt aangesproken. Verder Lincma (30-604 RZ), een slanke spitskool voor heel het vollegrondsseizoen.

Congama is een snelle witte bewaarkool. Zeer sterk tegen trips. Axioma is voor lange bewaring met hoog soortelijk gewicht, flexibel in gebruik. Foxma (30-737 RZ) is compacte bewaarkool voor de lange bewaring.

Syngenta: Sluitkoolrassen geschikt voor de mechanische oogst zijn Storidor en Toreador. Storidor is voor zeer lange bewaar. 125-130 groeidagen, goede groei en veldhoudbaarheid. 3-3,5 kg kolen, makkelijk te schonen. Resistenties: HR:Foc:1. Toreador is voor verse markt. 90-95 groeidagen, zeer goede veldhoudbaarheid, 2-3 kg kool.

Takii: Naast het betrouwbare assortiment kolen, introduceert Takii savooiekoolDeuce. De nieuwkomer is compact, heeft een goede interne structuur en is mooi donkergroen. Het hybride ras Allrounder is geschikt voor de late zomer- en herfstteelt.

Snijbiet

Sakata: Celebration is een Mangold (Warmoes/Swiss Chard) voor verse markt en industrie. Geeft stelen in drie verschillende kleuren, gelijkmatig verdeeld, want het komt uit hetzelfde zaadje. Daarmee is een uniforme en gelijktijdige oogst van alle kleuren gegarandeerd.

Pop Vriend Seeds: Ion en Fluence zijn hybriden met rode bladsteel, rode nerf en zeer goede, intermediaire resistentie tegen ‘bloeden’ door zuigschade van insecten en/of stress. Beide zijn intermediair resistent tegen valse meeldauw. Tesla/PV-9022 is nieuw en heeft hoge intermediaire resistentie tegen valse meeldauw. Donkerrode bladsteel contrasteert prachtig met de donkergroene en glanzende bladschijf. Prius is groeikrachtig hybrideras. Groene nerf en goede smaak. Geschikt voor babyleaf en voor productie van het volwassen blad.

Sojaboon

Sakata: SOY2009 is een Edamame-sojaboon die dagelijks gegeten kan worden. Het ras onderscheidt zich door uitstekende gewaseigenschappen en een uitzonderlijke hoge productie ten opzichte van andere rassen Edamame-sojaboon.

Spinazie

Pop Vriend Seeds: Ruim aanbod aan rassen voor baby leaf-productie, verwerkende industrie en Aziatische markt. In het baby leaf-segment toont het bedrijf Pfs 1-17 de valse meeldauw resistente hybriden Nevada, Colusa en Kiowa en een breed scala aan nieuwe nummers voor alle seizoenen. Voor industrie heel aantal nieuwe Pfs 1-17 resistente hybriden met goede schottolerantie. Verder de zeer productieve Pfs 1-15, 17 resistente rassen Sonoma, La Paz / PV-1237, Santa Cruz / PV-1302 en de nieuwkomer PV-1484. In het oriëntaalse type is er een scala hybriden uitgezaaid. Van zeer snel tot zeer traag groeiend en met uiteenlopende resistentiepatronen, waaronder veel nieuwe Pfs 1-15,17 resistente rassen.

Takii: Dit jaar introduceert Takii een nieuw assortiment oriëntaalse spinazie. De veelbelovende rassen onderscheiden zich met name door een stevig blad en een attractief donkergroene kleur. Het programma is uitermate geschikt voor de versmarkt en fresh-pack.

Spruitkool

Bejo: Silvia (Bejo 3171) is een vroeg ras met hoge productiepotentie. Grove gladde spruiten tot in de kop van de plant.

Syngenta: Trimstar is speciaal geschikt voor mechanische schoning. Veel spruiten aan de stam, topproductie. Zeer vlotte lengtegroei, stevige plant. Heel lang houdbaar op het veld én na de oogst. Gemak van sortering en schoning. Uniform, ook geschikt voor gangbare verse markt.

Klik hier om terug te gaan naar het gewassenoverzicht.

Meer over Seed meets Technology

Het zaadevenement Seed meets Technology van 24 t/m 26 september in Zwaagdijk-Oost (N.-H.) start zijn zesde editie met 55 deelnemers. De beursoppervlakte is daardoor opnieuw vergroot. Nieuw op het proefveld is Gautier Semences dat sla- en courgetterassen demonstreert. Tevens zijn er teelt-op-watergewassen te bezichtigen.
Voor geïnteresseerden is op woensdag 25 september een symposium gericht op de ontwikkelingen in de waterteelt. Daarnaast is op donderdag 26 september het symposium ‘Toekomstvisie gewasbescherming 2030’. Sprekers uit de zaadwereld en van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit lichten de invloed van deze toekomstvisie toe. 

Meer informatie en aanmelden voor programmaonderdelen via seedmeetstechnology.com. Openingstijden op 24 t/m 26 september zijn van 9.00 tot 17.00 uur.

 • Impressie van de rassendagen. - Foto's: Stan Verstegen

  Impressie van de rassendagen. – Foto’s: Stan Verstegen

 • Impressie van de rassendagen.

  Impressie van de rassendagen.

 • Impressie van de rassendagen.

  Impressie van de rassendagen.

 • Impressie van de rassendagen.

  Impressie van de rassendagen.

Lees ook het digitale magazine Groenten & Fruit nr. 19

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin