Doorgaan naar artikel

Zaadbedrijven testen onderstammen voor generatieve groei

Onderstam Kardia van Syngenta. - Foto: Gerard Boonekamp premium

Onderstam Kardia van Syngenta. - Foto: Gerard Boonekamp

Zaadbedrijven testen voor het aankomende tomatenseizoen door nieuwe onderstammen.

Bayer (De Ruiter) geeft aan dat zijn onderstammen Maxifort, Equifort en DR0141TX de marktstandaard zijn en blijven. Telers bevestigen dat kracht en uithoudingsvermogen de belangrijkste factoren zijn voor een succesvolle teelt. Meerdere proeven die het zaadbedrijf bij verschillende onderzoeksinstituten heeft gedaan bevestigen dit.

Rijk Zwaan ziet dit seizoen de nieuwe onderstam Arterus goed presteren. Deze sterk groeikrachtige onderstam zorgt voor een grote totaalproductie. De onderstammen van dit zaadbedrijf staan bekend om de goede uitgroei van de vrucht. Vooral in het najaar wanneer de gewassen vegetatief neigen te gaan staan, zien ze daar de positieve uitvloeisels van. De balans in de plant blijft een sterk voordeel in dit onderstamras. Arterus zal naar verwachting het komend seizoen op ongeveer 150 hectare wordt geteeld.

Combinatie met sterke bovenstammen

Suzuka is met ongeveer 300 hectare een niet meer weg te denken onderstam. Het onderstamras Kaiser ziet Rijk Zwaan terug op ongeveer 100 hectare. Het is een uitermate goede combinatie met sterke bovenstammen. Voor tomatentelers die een generatieve onderstam zoeken, blijft Stallone nog steeds een gewilde onderstam.

De onderstammen Kardia en Aorta van Syngenta staan op bijna 100 hectare. Deze presteren goed bij een hele range van rassen van vleestomaat tot snoeptomaat. Aorta heeft een extra Fusarium-resistentie.

Hoogresistente onderstammen

Enza ziet dat tomatentelers meer en meer voor de volledige hoog-resistente E16R.43164 onderstam kiezen. Een exact areaal is nog moeilijk in te schatten, maar zal naar verwachting tussen de 50-100 ha uitkomen.

Bij diverse telers en in de officiële rassenproeven (België) doet de onderstam Top Gun van Totam Seeds het goed. Veel resistente bovenstammen zijn vegetatief van karakter. Top Gun is generatief en toch sterk, vroeger in productie en snellere bloeisnelheid. De verwachting is dat er enkele tientallen hectares met dit onderstamras komen. Afhankelijk van beschikbaarheid en zaadkwaliteit zullen er ook enkele hectares van de ToBRFV-resistente onderstammen TRS102 (=Interceptor) en de TRS101 worden gezet.

Lees in het digitale Groenten & Fruit Magazine van deze week op pagina 28 een breed overzicht van rassen voor de onbelichte tomatenteelt

Bekijk meer

Delen

Image
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin