Doorgaan naar artikel

Yara waarschuwt voor verdere prijsstijgingen kunstmest

De prijzen van kunstmest zijn al omhoog geschoten. - Foto: Koos van der Spek

De prijzen van kunstmest zijn al omhoog geschoten. - Foto: Koos van der Spek

De grote Noorse kunstmestfabrikant Yara waarschuwt voor verdere prijsstijgingen en tekorten aan stikstofmeststoffen als de de beschikbaarheid van gas in Europa verder in het geding komt.

Yara-CEO Svein Tore Holsether noemt het ‘een duidelijk risico’, bij de presentatie van Yara’s jongste kwartaalcijfers.

Rusland draait de gaskraan steeds verder dicht. Diverse landen krijgen helemaal geen Russisch gas meer of kleinere volumes, en in Europa is grote vrees dat de gaskraan helemaal dichtgaat.

Voor de productie van kunstmest is veel gas nodig, als grondstof voor stikstofkunstmest. De afgelopen maanden legden kunstmestfabrikanten al diverse locaties (tijdelijk) stil en verlaagden zij de de productie. De prijzen van kunstmest zijn ondertussen omhoog geschoten. Prijzen van KAS (kalkammonsalpeter) liggen nu rond de € 75 per 100 kilo, tegenover zo’n € 30 vorig jaar.

Yara profiteert van hoge kunstmestprijzen

Yara zelf heeft dit geen windeieren gelegd. Het bedrijf laat weten dat de marges flink gestegen zijn in het tweede kwartaal als gevolg van de hogere prijzen, ondanks hogere kosten en een kleinere afzet. Het bedrijfsresultaat bedroeg voor het tweede kwartaal $ 1.223 miljoen, tegenover $ 477 miljoen in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Ondertussen heeft het bedrijf in het tweede kwartaal wereldwijd 21% minder kunstmest afgeleverd dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, met name door gedaalde afzet in Europa en Amerika. Yara verwacht over het totale jaar 19% minder kunstmest te gaan afleveren.

Productie kunstmest verminderd

Op een aantal productielocaties is de productie verminderd, op dit moment goed voor een verminderde jaarproductie van 1,7 miljoen ton kunstmest en 1,3 miljoen ton ammonia.

Naast de verstoorde markt als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland, noemt Yara ook de gelimiteerde export vanuit China als factor in de prijsstijgingen. Yara hoopt tekorten op te kunnen vangen via zijn wereldwijde productielocaties, maar laat weten ‘niet voor negatieve marges te kunnen produceren’.

Bekijk meer

Delen

Image
Kirsten Graumans

redacteur Boerderij en Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin