Doorgaan naar artikel

Xylella-besmetting breidt uit in Zuid-Frankrijk

Eén van de meest gevreesde plantenziektes, Xylella, breidt zich uit Zuid-Frankrijk. Nieuwe maatregelen moeten verdere verspreiding in de EU tegengaan.

Dat blijkt uit meldingen van de Franse plantenziektenkundige dienst aan plantgezondheidsplatform EPPO. Xylella fastidiosa is een bacterie die zeer schadelijk is voor meer dan 300 plantensoorten, waaronder fruitsoorten. Door Xylella kunnen planten verwelken, verdrogen en afsterven.

Na hercontrole van besmette gebieden en daar omliggende gebieden, zijn in Zuid-Frankrijk nieuwe besmette gebieden aangewezen. Voor deze gebieden gelden strenge maatregelen die teelt en handel ernstig bemoeilijken. Besmette planten worden geruimd, plus de waardplanten uit een ruime zone daaromheen. Die mogen vier jaar niet herplant worden. Een besmetting in Nederland zou grote gevolgen hebben voor sierteelt, maar ook fruitteelt.

Nieuwe besmette zones

In de Zuid-Franse regio Occitanie zijn rond Toulouse nieuwe besmettingen met de bacterie gevonden met de volledige naam Xylella fastidiosa subsp. multiplex. Er zijn in totaal zes nieuwe zones aangewezen waar strengere maatregelen gelden. In het departement Aude zijn sinds 2022 al 264 besmette zones vastgesteld. Daarentegen is in het departement Gard geen nieuwe besmetting vastgesteld in 2022,

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin