Doorgaan naar artikel

WUR: Met deze regels groeit teelt onder zonnepanelen

Fruittelers zullen sneller kiezen hun plastic kappen of hagelnetten te vervangen voor zonnepanelen bij een iets hogere SDE++ vergoeding en duidelijker beleid als behoud van GLB.

Dat schrijven onderzoekers van Wageningen University & Research en Renergize Consultancy in de position paper Voedsel en stroom produceren op dezelfde vierkante meter. Uit teeltproeven volgt dat projecten een stroomvergoeding van 9 tot 10 cent per kilowattuur nodig hebben om een terugverdientijd van 14 jaar te halen. Dat is iets hoger dan de huidige SDE++ tarieven voor grondgebonden zonneparken van 7 cent per kilowattuur. WUR pleit dus voor aanpassing van SDE++ regels voor fruittelers en telers met gewassen als wortelen en aardappelen die verticale panelen willen plaatsen.

Vergoeding per hectare

Nu kost de aanleg van een hectare zonnepanelen boven een fruitgewas (deels transparant) € 738.000. Dat wordt vaak door een ontwikkelaar bekostigd die de teler daarvoor € 1.000 per hectare vergoeding geeft (per jaar). De terugverdientijd is nu 22 jaar bij de standaard vergoeding uit de SDE++. Als landbouwgrond nu helemaal wordt ingezet voor lage zonnepanelen is de vergoeding voor de teler € 5.000 per hectare (per jaar).

Productiedaling een derde

Er is meer nodig om een uitrol van teelt onder zonnepanelen op gang te krijgen. Zo moet duidelijk zijn aan welke richtlijnen een zonnepark moet voldoen om zich agrarisch project (agri-PV) te kunnen noemen. In Duitsland geldt bijvoorbeeld de regel dat de gewasteelt een opbrengstdaling van maximaal een derde mag doorstaan onder panelen.

Om zekerheid te krijgen over de verwachte opbrengst is nog wel meer onderzoek nodig. Bij aardbeien blijkt nu bijvoorbeeld dat bij een vermindering van lichtval op de vruchten van 40 procent de productie 25 procent daalt.

Telers zekerheid geven

Telers hebben ook meer duidelijkheid nodig. De functie van grond moet in het bestemmingsplan dan agrarisch blijven. Voor de teler moet duidelijk zijn dat in dit geval GLB-subsidie voor het perceel behouden blijft, en dat er bemest mag worden. Voor telers zitten er voordelen aan teelt onder panelen. Zo is bij de frambozenteelt elke vijf jaar een nieuwe plastic regenkap nodig. Die investering kan achterwege blijven. Ook vindt minder verdamping plaats vanuit de bodem en wordt het gewas beschermd tegen extreme weersomstandigheden.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin