‘Wortels in de koelcel volgens het boekje’

10-12-2015 | Laatste update op 31-10 | |
Wortels in de koelcel volgens het boekje
Wortels in de koelcel volgens het boekje

“De prijzen voor peen in de vrije markt zijn gewoon goed”, stelt Kees van Woerden in Biddinghuizen op 3 december tevreden vast. “Dat geldt zowel voor de biologische peen als de gangbare peen. Als je naar de beursnoteringen kijkt, dan praat je momenteel over 42 tot 46 cent per kilo voor biologische peen.”

De oorzaak van de huidige situatie is tweeledig. “De productie valt dit jaar zo’n 15 procent lager uit dan vorig jaar door de kortere wortels en het mindere aantal planten per hectare. Verder zijn er niet zoveel telers die nog peen voor de vrije markt beschikbaar hebben. De meeste vrije peen is al ingekocht door afnemers die ze dus tot hun beschikking hebben. Er is daarom sprake van een gezonde vraag op de vrije markt en dat mag van mij wel zo blijven.”

Niet te nat, niet te droog

Ook over de kwaliteit is Van Woerden goed te spreken. “Wij hebben sinds half november alles al in de koelcel zitten. De kwaliteit is niet overdreven goed, maar zeker niet slecht. Eigenlijk een gemiddelde kwaliteit waardoor je weinig problemen hoeft te verwachten.” Normaal gaat bij hem de laatste peen begin december pas de koelcel in. “Gezien de weersvoorspellingen zijn we er eerder aan begonnen. Nu hebben we onder goede omstandigheden kunnen rooien, het was niet te nat en niet te droog. Het loof was nog sterk, want dat is toch het einde toe mooi gezond gebleven. Van Alternaria hebben we nauwelijks last gehad. Eigenlijk kun je zeggen dat ze helemaal volgens het boekje in de koelcel terecht gekomen zijn.”

Snel ingekoeld

Ook het inkoelen ging gemakkelijk, omdat de producttemperatuur al gezakt was door enkele nachtvorsten. De wortels van het ras Nerac zitten bij 1 graad Celsius in de koeling. Vanuit de koeling worden de wortels voorgedraaid en in vrachtwagens vervoerd naar afnemers die ze spoelen en verpakken voor supermarkten. Van Woerden haalt momenteel zo’n 550 tot 600 kilo gespoelde peen uit een kist van 2 kuub.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over
peen
24-11 | Marktanalyse

Weinig reuring op peenmarkt

Foto: Ruud Ploeg
03-11 | Marktanalyse

B-peennotering klimt trapsgewijsBeheer