Wopke Hoekstra lijstduwer CDA Westland

08-02 | Laatste update op 08-07 | |
Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en directeur Ben Tax van Rijk Zwaan. - Foto: Ton van der Scheer
Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en directeur Ben Tax van Rijk Zwaan. - Foto: Ton van der Scheer

Niet morrelen aan de Bedrijfsopvolgingsregeling en niet treuzelen met de btw naar 0%. Westlands advies aan minister Hoekstra.

Minister Wopke Hoekstra werd op maandag 7 februari meermaals aangesproken op zijn vorige portefeuille bij Financiën. Zelf vroeg hij op bezoek bij zaadbedrijf Rijk Zwaan in De Lier ook aandacht voor internationale spionage door China en Rusland bij Nederlandse kennisbedrijven, waaronder expliciet ook de zaadveredeling.

Hoekstra was in De Lier op uitnodiging van CDA Westland. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart mogen ministers ook wat tijd vrijmaken voor het als figuurlijke lijstduwer ondersteunen van lokale partijgenoten. Westlands CDA-lijsttrekker Jenny Vermeer laat met het strikken van de minister van Buitenlandse Zaken zien dat de lijnen van Naaldwijk naar Den Haag kort zijn.

Minister Hoekstra - voor alle zekerheid mét mondkapje - en Jenny Vermeer (CDA Westland) bekijken een schat aan groentezaad. - Foto: Ton van der Scheer

Minister Hoekstra – voor alle zekerheid mét mondkapje – en Jenny Vermeer (CDA Westland) bekijken een schat aan groentezaad. – Foto: Ton van der Scheer

Zekerheid in fiscale regelingen

Op Hoekstra’s vraag wat een bedrijf als Rijk Zwaan van het kabinet verlangt, was directeur Ben Tax van de nummer 4 op de wereldranglijst van groentezaden helder: “Zekerheid in fiscale regelingen.” Met name de geluiden dat er veranderingen -geen verruimingen – aankomen op het gebied van de fiscale Bedrijfsopvolgingsregeling, de BOR, baren Tax zorgen. “Dat is heel slecht voor het vestigingsklimaat van familiebedrijven. Neem ons serieus, laat ons daar in Den Haag over meepraten.” Hoekstra erkende direct het belang van familiebedrijven als de motor van de economie en zou dit zeker aankaarten bij de verantwoordelijke bewindspersonen. “Om te voorkomen dat u of uw opvolgers dit bedrijf aan de Chinezen verkopen.”

Tuinbouw kwetsbaar voor kennisroof

Dezelfde Chinezen dus die via LinkedIn bij medewerkers van Nederlandse hightechbedrijven hengelen naar gevoelige informatie, zoals de AIVD gisteren uitgebreid naar buiten bracht. De spionnen doen zich voor als wetenschappers, technici, consultants of recruiters en proberen op het sociale netwerk voor professionals het vertrouwen van hun in Nederland werkzame ‘collega’s’ te winnen, om ze zo op informele wijze kennis te ontfutselen. De cultuur van open kennisuitwisseling in de Nederlandse tuinbouw maakt de sector daar in beginsel kwetsbaar voor.

Van minister Hoekstra hoeven de veredelaars van Rijk Zwaan geen riskante kennisroof te verwachten. Na samen met zijn Westlandse CDA-collega’s op de kiek te zijn gegaan, vertrok hij met een moestuinpakket met groentezaadjes weer. “We gaan zien hoe mijn kinderen en ik het er in onze tuin vanaf gaan brengen, dit voorjaar.”

Westlands lekkers mee en zaadjes om thuis te oefenen. Ben Tax heeft er alle vertropuwen in. - Foto: Ton van der Scheer

Westlands lekkers mee en zaadjes om thuis te oefenen. Ben Tax heeft er alle vertropuwen in. – Foto: Ton van der Scheer

Btw 0%: ‘Aanhouder wint’

Onder zijn ministerschap bij Financiën ging het lage btw-tarief van 6 naar 9% en werden dus ook groente en fruit duurder. “Maar aan de onderhandelingstafel voor het nieuwe kabinet hebben wij het afschaffen van de btw voor groente en fruit geagendeerd. Dat kunt u bij de onderhandelaars navragen.”

Hoekstra en zijn CDA noemen overgewicht ‘de andere pandemie’. “Razend belangrijk wat er bij mensen op het bord komt”, aldus Hoekstra. Dat het nog even duurt voordat het in de winkel ook echt 9% goedkoper wordt, is een kwestie van “nog héél even geduld”, naar vooral van “de aanhouder wint”.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer