Doorgaan naar artikel

‘Wkk blijft nog jaren relevant’

Wkk’s zullen keihard nodig zijn om ons elektriciteitsnet stabiel te houden als groene stroom er niet is. - Foto: Peter Roek

Wkk’s zullen keihard nodig zijn om ons elektriciteitsnet stabiel te houden als groene stroom er niet is. - Foto: Peter Roek

We kunnen weer een beetje ademhalen. Drie jaar geleden vonden we 65 cent voor een kuub gas nog absurd maar nu zijn we er blij mee.

Toch zijn we nog niet echt van de schrik bekomen en de glastuinbouw is echt anders gaan denken over energiegebruik en de toekomst van gas in onze sector.

Nieuwe keuzes

In gesprek met een klant die wil gaan bijbouwen, staan we voor nieuwe keuzes. ‘Moet ik gaan boren voor aardwarmte?’ Dat is nog niet eerder gedaan in zijn regio en de risico’s zijn groot, maar aardgas heeft ook een heel ander risicoprofiel gekregen. Niet alleen door de prijs van gas, maar ook door de prijs voor CO2-uitstoot. En bovendien zet je een wkk niet voor een paar jaar neer.

Toch zijn de argumenten voor een wkk eigenlijk nog heel goed. Want we moeten en zullen de komende jaren meer en meer merken van de energietransitie. Voor het klimaat, voor Europa, hoe je er ook over denkt, het zal gebeuren.

We hebben nog een aardig gat te vullen voor wanneer de wolken voor de zon trekken en de wind wegvalt

Maar groene energie heeft nog een heel groot onopgelost probleem. De zon schijnt namelijk niet altijd en de wind is nog minder berekenbaar. Opslag van elektriciteit op netniveau is dus noodzakelijk, maar bestaat alleen nog in de fantasie van beleidsmakers. Dus voor het komende decennium hebben we nog een aardig gat te vullen voor wanneer de wolken voor de zon trekken en de wind wegvalt.

Wkk’s zijn dynamisch en kleinschalig

In die gaten zal wat te verdienen zijn aan stroomprijzen. Wkk’s zijn zowel dynamisch als kleinschalig en zullen de komende jaren keihard nodig zijn om ons elektriciteitsnet stabiel te houden als groene stroom er niet is. Hopelijk kunnen wij daar de vruchten van plukken.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin