Wisselende score Nederland in Duitse residutest

13-04-2012 | Laatste update op 08-06 | |
Wisselende score Nederland in Duitse residutest

Op Nederlandse paprika werden in 2010 in de helft van de gevallen nog resten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen in Duitse labtests.

Dat blijkt uit cijfers van de Duitse voedselautoriteit BVL. Voor tomaat en komkommer was de score in 2010 iets minder goed dan in 2009. Nederlandse appels blijven onder het gemiddelde. De organisatie maakte de cijfers over 2010 recent bekend.

Nederlandse paprika was in 48 procent van de gevallen vrij van bestrijdingsmiddelen, of bleef de vondst onder het detectieniveau. In 2009 was dat nog 41 procent. Nederland lijkt, op Spanje na, de grootste leverancier van paprika. Er zijn de meeste monsters getest in het onderzoek in Duitsland. Spaanse paprika is in een kwart van de gevallen schoon, dat was in 2009 circa 31 procent. Andere leveranciers als Israël en Hongarij zijn nog iets vaker schoon, maar daarvan is de steekproef te klein.

Bij tomaat en komkommer werd juist vaker residu van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Het percentage ‘schone producten’ zakt van 46 naar 39 procent voor tomaat en van 49 naar 37 procent voor komkommer. Bij beide producten blijft de afstand tot de Duitse producten aanwezig. Duitse producten zijn relatief schoon, al is het niet duidelijk hoeveel biologische monsters in de steekproef zijn opgenomen.

Nederlandse appels zijn in 15 procent van de steekproef vrij van residuen, terwijl Nieuw-Zeelandse appels daar 48 procent scoren. Gemiddeld is dat 27 procent.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer