Doorgaan naar artikel

‘Winterrust zit ook al volgepland’

Winterrust geeft tijd om klusjes te doen waar een teeltvoorlichter in voorjaar, zomer en herfst niet aan toekomt. Maar die klusjes stapelen zich op.

Vroeger was het rustig in de winter en begon het werk pas echt vanaf eind maart. Het lijkt wel of tegenwoordig iedereen jaarrond met zijn of haar bedrijf bezig is, en dat past ook wel bij onze huidige samenleving. De bereikbaarheid van personen en informatie is enorm verbeterd, dus kan er gewoon worden doorgewerkt. Ook als het slecht weer, donker, of weekeinde is.

Door de technische ontwikkelingen, de teelt- en bewaartechnieken, PC, smartphone, tablets, online programma’s en apps et cetera, is veel efficiënter te werken en zijn de teeltseizoenen langer geworden. Het aantal ondernemers neemt echter nog steeds af en de schaalvergroting en specialisatie zetten door. De technische vooruitgang heeft dus niet voor iedereen bestaansrecht gecreëerd.

Wereldwijd actief

In de vollegrondsgroententeelt zijn de ontwikkelingen ook terug te zien in minder intensieve teeltbegeleiding, maar er zijn meer vraagstukken op het gebied van strategisch ondernemen. Waar ga ik met mijn bedrijf heen? Welke investering hoort hierbij? ‘Wakosta’? Wat doet het buitenland en kan ik elders op de wereld iets ondernemen?

Deze vraagstukken hebben de buitenlanders ook en dus is Delphy tegenwoordig wereldwijd actief. Dat kun je ook schaalvergroting noemen. Het houdt wel in dat de adviseur van vroeger niet meer bestaat. Het werkpakket is veel uitgebreider geworden dan teeltbegeleiding alleen. Voor sommige adviseurs zijn er veel vlieguren bijgekomen en is het werkterrein verbreed.

Vliegen maar

De schrijver van dit stukje vliegt tegenwoordig regelmatig naar Scandinavië, Oost Europa en zelfs landen in Azië. En daar kom je meer Nederlanders tegen. Toeleveranciers, kassenbouwers, zaadbedrijven, plantenkwekers enzovoort. De wereld houdt niet meer op bij de grens.

Deze tijd van het jaar wordt ook gebruikt voor de opstart van nieuwe projecten. Levende bodem is er zo eentje, een zogeheten Interreg-project, en dus ook internationaal. Maar ook lopende projecten vragen aandacht, zoals Schoon Water in Noord-Brabant. Dit project, gericht op het schoonhouden van ons drinkwater, is een groot succes en wordt verder uitgerold.

Ondernemers zoeken

Milieuvriendelijk ondernemen is ook strategisch ondernemen, en daar past dit soort projecten naadloos bij. In beide projecten is trouwens ruimte voor ondernemers die willen meedoen. Zijn we ook nog met acquisitie bezig! Bij dezen dan: wie wil, kan mailen of bellen.

Schaderapportages, het opzetten van demodagen en het geven van cursussen passen ook nog in deze zogenaamde rustige tijd. En ook de planning voor de komende maanden moet gemaakt worden, want het is elk jaar weer een hele puzzel om efficiënt je werk te plannen met zo min mogelijk reistijd en kilometers. Het is geen pretje meer om veel op de weg te zitten met de hoge filedruk. Weer een nadeel van de huidige economie.

Al met al een druk bestaan, ook in de rustige tijd. Werken in de tuinbouw is echter nog steeds afwisselend en leuk. Jammer dat niet meer Nederlanders dat beseffen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jos van Hamont

teeltvoorlichter

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin