Doorgaan naar artikel

Winteraanvoer groente uit Spanje gestegen

Spanje heeft van september 2011 tot februari 2012 fors meer vruchtgroente geëxporteerd. Gekeken naar de totale groentenexport mag zelfs gesproken worden van een record.

Dat meldt marktbureau AMI op basis van statistieken. Bij komkommer gaat het om een totale uitvoer van 432.000 ton (+19 procent), bij paprika 315.000 ton (+15 procent) en in tomaten gaat het om een stijging van 11 procent (525.000 ton).

Ook de totale uitvoer van verse groenten steeg over deze periode naar recordhoogte. Daarbij lag de grootste stijging met name in de periode voor kerst. In februari en het begin van maart zorgde aanhoudende kou juist weer voor een afname, vergeleken met eerdere jaargangen.

In april liep de totale aanvoer in Europa weer stevig op en doken de prijzen naar beneden. Oorzaak daarvoor is het – door koude – vertraagde aanbod van de Zuid-Europese producenten, gecombineerd met aanvoer vanuit Noordwest-Europa. In de eerste helft van mei klinkt de verwachting dat de aanvoer vanuit Spanje wat af gaat nemen en gevolgd zal worden door prijsstabilisatie.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin