Doorgaan naar artikel

Winkels kiezen appelacties met clubrassen

Pink Lady-appels - Foto: ANP

Pink Lady-appels - Foto: ANP

Opvallend beeld in de binnenlandse afzet van appels deze week is het overzicht van de actiefolders van supermarkten.

We telden geen Elstar- of Jonagoldactie. Eén actie deze week van de kleine keten Poiesz rondom Conference-peren vormde de uitzondering. Verder waren er alleen acties in de clubrassenhoek. Zo was Kanzi een winnaar deze week met acties bij AH, Hoogvliet, Jan Linders, Emté en Vomar. PLUS en Poiesz doen acties met PinkLady en Deen met Junami. Jumbo heeft de aandacht verlegd naar de voorjaarsproducten aardbeien en asperges.

Jonagold

Volgende week komt AH ook met een PinkLady-actie, maar doet er ook een actie Jonagold bij (tassen). De Jonagold verdient meer promotionele ondersteuning op dit moment. Middenprijzen voor Jonagold liggen rond de € 0,40, blijkt uit cijfers die de Vlaamse fruitveilingen vrijgeven. Er is nauwelijks een prijsbeweging vast te stellen voor Jonagold met prijzen tussen de € 0,25 en € 0,53.

Voorraad Jonagold

Met ruim 25.000 ton Jonagold (plus mutanten) in opslag in Belgische koelcellen op 1 april is de voorraad wel gevoelig lager dan vorig jaar (-50%), maar de voorraad kromp een kwart in maart. De afname Conference gaat een stuk sneller, blijkt uit diezelfde cijfers. Met 57.000 ton in voorraad 1 april was de voorraad 33,8% lager dan vorig jaar. In maart halveerde de voorraad bijna, waardoor de Belgische peren vrijwel op lijken. De prijs op de markt kan dan de euro bereiken. Nu kruipt de prijs omhoog tot € 0,94 voor de beste partijen Conference afgelopen donderdag. In week 16 was de Vlaamse middenprijs bijna € 0,66 (eveneens Conference).

Beheer
WP Admin