Doorgaan naar artikel

Winkelprijzen groente mondjesmaat naar beneden

Cherrytomaten bij Plus komen al uit Nederland. - Foto: Misset

Cherrytomaten bij Plus komen al uit Nederland. - Foto: Misset

In Nederlandse groentenschappen is een normalisatie van de prijzen voorzichtig ingezet, met kleine stapjes.

Prijsverlagingen zijn vooral zichtbaar bij aubergine en courgette. Bij paprika en bloemkool zijn de prijzen een klein beetje van het hoge niveau aan het verschuiven.

Aubergines in de aanbieding

Twee van de vijf supermarkten hebben aubergine in de aanbieding deze week. Waar je bij Aldi aubergine voor € 0,69 kunt kopen per stuk, bleef de prijs bij Jumbo nog op € 1,29. Alle winkels hadden Spaanse aanvoer in de schappen liggen. De Spaanse veilingprijzen aubergine lopen sinds enkele dagen weer op. In vergelijking met vorig jaar is de kiloprijs op de Spaanse veilingen van € 1,29 nog fors hoger dan vorig jaar (rond de € 0,30).

Ook courgettes zijn bij de prijsvechters in prijs verlaagd. Ook hier zijn prijsverschillen groter nu Lidl € 0,79 vraagt voor een courgette, en andere winkels € 1,29. Plus heeft Nederlandse courgette voor € 1,09 per stuk.

Paprika iets goedkoper, bloemkool blijft duur

Lichte prijsverlagingen zijn er bij paprikamix en bloemkool. Bij paprikamix (allen afkomstig uit Spanje) is ook in de Spaanse veilingoverzichten te zien dat prijzen hoog zijn. Supermarkten zullen voor zichzelf gunstiger prijzen bedongen hebben dan de dagprijzen, waardoor de vergelijking van winkelprijzen met veilingprijzen in Spanje eigenlijk niet goed opgaat.

Bij bloemkool blijven prijzen extreem hoog. Hier zijn de herkomsten vooral Spanje en een beetje Franse en Nederlandse (Plus). Opvallend is dat de dagprijzen in Frankrijk voor bloemkool fors lager zijn geworden afgelopen week. Dat is nog niet in winkelprijzen in Nederland terug te zien.

Nederlandse cherrytomaten

Minder beweging is er bij tomaten. Plus verkoopt geen losse tomaten en wel cherrytomaten uit Nederland. De prijs van € 1,25 ligt iets onder het prijspeil van de andere winkels (€ 1,29) waar de herkomst Marokko is.

Bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Beheer
WP Admin