Doorgaan naar artikel

Windturbines leiden tot klachten geluidsoverlast

Windturbines leiden tot klachten geluidsoverlast

Windturbines leiden tot klachten geluidsoverlast

Twee windturbines in het Limburgse Heythuysen beschermen twaalf hectare blauwe bes prima tegen de vorst. Bij de gemeente Leudal kwamen echter klachten binnen over geluidsoverlast.

Blauwe bessenteler Sil Moonen in Heythuysen investeerde 100 duizend euro in twee windturbines om zijn twaalf hectare blauwe bessen te beschermen tegen nachtvorst. De afgelopen nachten hebben ze voor het eerst succesvol gedraaid. Omwonenden zijn minder blij met de twee door gas aangedreven turbines van 10,5 meter hoog. Direct omwonenden waren geïnformeerd en tonen begrip voor de noodzaak van de inzet. Mensen wat verderop in de dorpskern waren volgens Dagblad de Limburger echter niet geïnformeerd. Dertien van hen klaagden bij de gemeente Leudal over geluidsoverlast.

Maximaal 50 db

Nachtvorstberegening werkt bij blauwe bes niet, daarom koos Moonen voor twee windturbines met een motor van 200 pk. Van de gemeente hij de turbines twaalf keer per jaar drie uur per nacht gebruiken. Daarbij mogen ze maximaal 50 db produceren. Na de ijsheiligen moet hij ze inklappen. De gemeente gaat in overleg met Moonen bekijken wat er aan de overlast te doen valt. Een geplande geluidsmeting om te meten of de 50 db inderdaad overschreden zijn, kon niet doorgaan door aanhoudende regen. De teler blijft met zijn dropgenoten in gesprek en informeert de mensen deze week in een plaatselijk weekblad over het waarom van zijn windturbines.

Beheer
WP Admin