Windhoos vertraagt opening De Ruiter Experience Center

11-01-2018 | Laatste update op 29-08 | |
Foto: Michel Heerkens
Foto: Michel Heerkens

De voor 1 februari geplande opening van het De Ruiter Experience Center wordt uitgesteld vanwege de stormschade van 3 januari. Hoewel de schade aan de kas meeviel is het om veiligheidsredenen niet mogelijk tomaten te laten proeven.

Tijdens de zware winterstorm op 3 januari trok een wervelwind over het kassengebied in Bleiswijk. Daarbij werden meer dan 10 glastuinbouwbedrijven getroffen. Bij het nieuwe De Ruiter Experience Center lagen ook meerdere ruiten eruit. Omdat op het kasdek veiligheidsglas ligt, zijn miljoenen glasdeeltjes tussen het gewas gevallen. “Het protocol schrijft voor dat de productie dan zeker 8 weken niet geschikt is voor consumptie”, zegt Nico van Vliet van De Ruiter Seeds (Monsanto). “Het heeft geen zin om tijdens de opening de tomaten niet te proeven. Het smaakmoment is toch een van de belangrijkste ervaringen.” De nieuwe datum voor de opening is nog niet bekend.

Weinig schade

Door de toepassing van veiligheidsglas is de schade aan gewas en installaties heel beperkt gebleven. De meeste reparaties zijn al uitgevoerd. Het verzamelen van data gaat gewoon door. De rassen die onder groeilicht staan zijn sinds half december in productie. De eerste trossen werden toen officieel aangeboden aan Ibrahim El Menschawi (Monsanto Vegetable Seeds directeur EMEA) en aan de wethouder van Economische Zaken van gemeente Lansingerland, Albert Abee. De oogst gaat nu nog gewoon door zodat de plant in balans blijft en de verzamelende data representatief blijven. Maar de tomaten worden voorlopig vernietigd.

Op 14 december werden nog trots de eerste trostomaten aangeboden aan Monsanto-directeur Ibrahim El Menschawi (tweede van links) en aan  wethouder Albert Abee (midden). Het projectteam bestaat o.a. uit Nico van Vliet (l.), Duco de Ruiter (tweede van rechts) en teler/partner Paul Zantman. - Foto: Michel Heerkens

Op 14 december werden nog trots de eerste trostomaten aangeboden aan Monsanto-directeur Ibrahim El Menschawi (tweede van links) en aan wethouder Albert Abee (midden). Het projectteam bestaat o.a. uit Nico van Vliet (l.), Duco de Ruiter (tweede van rechts) en teler/partner Paul Zantman. – Foto: Michel Heerkens

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur


Beheer