Doorgaan naar artikel

Wijziging etiket Butisan en nieuwe toelating Springbok

Vanaf 1 januari 2016 geldt een nieuw wettelijk gebruiksvoorschrift voor Butisan S en andere middelen met als werkzame stof metazachloor, zoals Sultan.

De maximale dosering Butisan S voor dit jaar is 3 liter per hectare, vanaf volgend jaar wordt dat 2 liter verdeeld over drie jaar en per perceel. Het nieuw toegelaten middel Springbok is een alternatief.

Springbok

In Springbok zit 0,66 liter Butisan S per hectare. De verlaagde dosering van Butisan S, door de verandering van het wettelijk gebruiksvoorschrift, wordt bij het middel Springbok gecompenseeerd met een tweede werkzame stof. Dat meldt andere een recent Brassicabericht van CAV Agrotheek. De toelating geldt voor sluitkoolachtigen, bloemkoolachtigen en prei. De dosering is 2,5 liter per hectare, maximaal 1 keer per teeltcyclus. Het middel werkt tegen eenjarige onkruiden.

Gebruik conform artikel 51 EG 1107/2009

Het gebruik in de teelt van boerenkool, koolrabi, knolraap en koolraap is beoordeeld conform artikel 51 EG 1107/2009. Er is voor deze toepassingen geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd. Het is daarom raadzaam een proefbespuiting uit te voeren. Gebruik van dit middel in deze teelten, komt voor risico en verantwoording van de gebruiker.

Toepassingsmogelijkheden

Inwerken voor planten (kopeg)

Als de vruchtwisseling 1:2 is, dan mag per hectare maximaal 1,2 liter Butisan S per jaar worden gedoseerd. Telers die hun herbiciden inwerken, kunnen dan 1,2 liter Sultan + 2 tot 2,8 liter Devrinol per hectare gebruiken. Als de vruchtwisseling 1:1 is, dan resteert 0,66 liter Sultan + 2,8 liter Devrinol per hectare per jaar per perceel.

Volvelds

2,5 liter Springbok, eventueel gecombineerd met 0,1 tot 0,2 liter Centium per hectare. Op gronden met meer dan 7 tot 8% organische stof werken bodemherbiciden minder goed, omdat ze voor een deel geabsorbeerd worden door het humuscomplex. Als dat het geval is, dan is de volgende curatieve strategie een alternatief. Gebruik zodra er kiemend onkruid zichtbaar is met 1 à 1,5 kilo Lentagran + 0,33 liter Butisan S of Sultan per hectare. Butisan S of Sultan dienen dan als versterker voor de Lentagran. Zonodig bij nieuw kiemend onkruid de bespuiting met Lentagran herhalen.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin