Doorgaan naar artikel

Wijnen wint Tuinbouwondernemersprijs

Groentebedrijf Wijnen Square Crops uit Grubbenvorst is winnaar van de 35ste Tuinbouwondernemersprijs.

Het Limburgse paprika- en komkommerbedrijf is de opvolger van tomatentelersvereniging Prominent, dat begin 2020 de prijs won. De duurzame bedrijfsvoering van Wijnen en de manier waarop het bedrijf personeel aan zich bindt, gaven de doorslag voor de jury.

“Een geweldige waardering voor onze inspanningen”, reageerde een emotionele Pieter Wijnen bij de bekendmaking in het congrescentrum van de Floriade in Almere.

Lees verder onder de foto

Van links naar rechts voorzitter Michiel van Ginkel van de Tuinbouwondernemersprijs, LNV-topambtenaar Guido Landheer en winnend tuinbouwondernemer Pieter Wijnen. – foto: Ton van der Scheer

Van links naar rechts voorzitter Michiel van Ginkel van de Tuinbouwondernemersprijs, LNV-topambtenaar Guido Landheer en winnend tuinbouwondernemer Pieter Wijnen. – foto: Ton van der Scheer

Stilgezet aardwarmteproject

Wijnen teelt op locaties in Grubbenvorst en Egchel paprika‘s, mini-paprika’s en komkommers. Het bedrijf is bekend vanwege de geothermieput die vanwege aardbevingsrisico in de regio niet voor de gehoopte extra verduurzaming kon zorgen. Toch teelt Wijnen Square Crops met 65% duurzame energie, ook door inzet van biomassa. Directielid Koen Saris hoopt dat er mede door dee prijs extra aandacht kan komen voor een snel opzetten van een pilot om toch de aardwarmte hier weer aan het draaien te krijgen en data te verzamelen om te zien of en hoe dat veilig kan.

​‘Geen financiële compensatie gasprijs’

De prijs werd uitgereikt door Guido Landheer, plaatsvervangend directeur-generaal agro op het ministerie van landbouw. Landheer benadrukte dat er geen financiële compensatie in de pijplijn zit voor het dure gas dat glastuinders nu moeten gebruiken om hun kassen te verwarmen.

Wel kondigde hij aan dat mogelijk vrijdag 22 april al er een brief komt waarin het kabinet de klimaatplannen uiteen zet en de extra subsidiemogelijkheden die er voor ook de glastuinbouw zullen komen om los te komen van fossiele energie.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin