Doorgaan naar artikel

Wijnboeren wijzen de weg met streekaanduiding

Nederland telt 134 commerciële wijngaarden met in totaal circa 240 hectare wijnbouw.

De omzet in de professionele wijnteelt beweegt zich rond de € 15 miljoen. Dat blijkt uit de gegevens van RVO.nl. Daarmee is de Nederlandse wijnsector nog relatief klein, al groeide de omzet in 2016 met 11%.

Wat opvalt is dat 78% van de Nederlandse wijn valt in de categorie kwaliteitswijn met ‘Beschermde Geografische Aanduiding’. Dat kan op twee manieren; met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) of Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Dat kan voor wijn, maar ook voor groente en fruit. In Nederland zijn er twee beschermde streekbenamingen voor groente en fruit: de Brabantse Wal asperges (BOB) en Westlandse Druif (BGA).

Veel streekdossiers wijn

In Nederland is er voor elke provincie een BGA voor wijn geregistreerd. Op dit moment is er nog geen Nederlandse wijn met een BOB. Er zijn wel vijf registratieaanvragen voor een BOB: Mergelland, Vijlen, Ambt Delden, Maasvallei Limburg en Oolde. De registratieaanvragen voor Mergelland, Vijlen en Ambt Delden zijn aan de Europese Commissie gestuurd. Binnenkort worden de aanvragen voor Oolde en Maasvallei Limburg ook aan de Europese Commissie gestuurd.

Er lijkt nog ruimte voor groei voor de wijnsector. De totale productie van Nederlandse wijn bedraagt 1,1 miljoen flessen wijn. Nederland importeert jaarlijks meer dan 550 miljoen flessen wijn.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin