‘Wij zijn zuinige watergevers’

24-12-2015 | |
Jansen
Theo Jansen paprikateler
'Wij zijn zuinige watergevers'
'Wij zijn zuinige watergevers'

Bij Jansen Paprika in Andijk is op 16 en 17 oktober Nagano geplant, een week later gevolgd door Maranello. Bij de voorgaande teelt is bij Maranello, als traagst afrijpend ras, vanaf begin oktober drie weken achter elkaar een groene vrucht per tak geoogst.

Bij de voorgaande teelt is bij Maranello, als traagst afrijpend ras, vanaf begin oktober drie weken achter elkaar een groene vrucht per tak geoogst.

Bij de sneller kleurende Nagano lukte het om alles nog rood te oogsten, al was daar wel een week langer snijden voor nodig dan gepland. Theo Jansen: “Alle paprika’s waren bont en rood, dus groen snijden lukte niet meer. Gelukkig waren de prijzen nog goed.” Vanwege het langer doorgaan kwam er extra druk te staan op het snel uitvoeren van de teeltwisseling.

De weersomstandigheden tijdens de teeltwisseling waren gunstig. Zonder regen, zodat de steeds naar buiten rijdende heftrucks met gewasresten droog bleven, waardoor dankzij een droog betonpad ook geen glibberachtige toestanden in de kas ontstonden.

Wittevlieg

“We hebben tijdens de teelt veel last gehad van wittevlieg. Daarom hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van een turbo-fog met formaline, in de kas voor de vroegste planting. In de andere kas hadden we dat ook willen doen, maar daar was met oog op de korte teeltwisseling en naderende plantdatum geen tijd meer voor. Die formaline-damp kun je niet snel weg krijgen. En je zou dan ook erg moeten oppassen met de andere kas die al geplant stond.”

Zacht weer

“De start van de huidige nieuwe teelt is geweldig. Zacht weer. Er is niet heel veel zon, maar ook niet te weinig. Elke dag 100 tot 125 Joules of meer. Daar valt goed mee te werken, als je een gewas neer wilt zetten waar nog geen vruchten aan zitten. “

Strekking creëren

Bij de Nagano wordt 19,5 graden Celsius nachttemperatuur aangehouden en overdag 21,5 graden met anderhalve graad verhoging als het daarvoor voldoende licht is. De groei was voldoende, maar vanwege te weinig strekking is de nachttemperatuur iets naar beneden gehaald om meer strekking te creëren door een groter dag/nacht-verschil.

Schermen

Het dubbele schermdoek ligt de eerste drie tot vier dagen van de teelt standaard dicht. Daarna is het dit jaar nog een paar dagen gesloten gebleven. “Maar nu gaat het bijna iedere dag tussen 11.30 uur en 14.00 uur open. Omdat het buiten niet koud is, kun je dan met een normale buistemperatuur toch de 21,5 graden wel halen.” Het tweede schermdoek ligt alleen ’s nachts dicht.

Voorzichtig water geven

De watergift is nog beperkt. “Wij zijn zuinige watergevers.” Na het planten is twee keer per dag een druppelbeurt van 100 cc. gegeven. Na het inwortelen is dit afgebouwd naar één beurt van 100 cc. “Alleen als we een dag helemaal geen drain hebben, dan geven we twee beurten op een dag om wat doorspoeling te geven.”

Van plagen is nog weinig waar te nemen op de gele vangplaten die om de vier tot vijf dagen gecontroleerd worden. Alleen een enkel tripsje. Er is twee keer chemisch ingegrepen, maar na deze basis start hoeft normaal weinig meer gecorrigeerd te worden. Vanaf eind december wordt als eerste montdorensis ingezet tegen trips en witte vlieg. Later volgt Macrolophus.

Bloeiende bloemen weghalen

Enkele weken geleden is de Nagano als eerste op drie stengels gezet. In week 50 is gestart met toppen. In week 51 is de afronding bezig, en wordt ook begonnen bij de Maranello. Daarbij worden ook alle bloeiende bloemen eruit gehaald.

In het derde of vierde oksel wordt de eerste bloem aangehouden, afhankelijk van de bloemkwaliteit. “Als de knop goed is, doen we het liever in het vierde oksel. Hier in Noord-Holland is dat hele vroege toch wat lastiger dan in het zuid-westen. Daarom hebben we ook de zaaidatum al wat verlaat, en zijn we van 5 of 6 oktober naar 10 oktober gegaan.”

Spaanse paprika’s

Begin december is Jansen nog naar Spanje geweest. “Toen was er nog weinig over te zeggen of we straks last zullen krijgen van de late plantingen daar. Die waren toen nog niet gezet, al stond het er goed voor om te gaan zetten, met koude nachten van 8 graden en aardig wat licht overdag met 15 tot 16 graden. Ik hoop maar dat het één goede grote zetting wordt, met paprika’s waar zij afscheid van nemen als wij weer aan de markt beginnen te komen.”

Meer over


Beheer